Oamenii de Neanderthal nu erau macho
Arheologii de la Universitatea din Cambridge care au studiat o trăsătură distinctivă a scheletelor oamenilor de Neanderthal aruncă o nouă lumină asupra vieţii de zi cu zi a "verişorilor" noştri preistorici, informează news.discovery.com. Oamenii de Neanderthal se ocupau mai puţin cu vînătoarea, ci mai mult cu treburile casnice, cum ar fi tăbăcitul pieilor de animale.
Comparativ cu oamenii preistorici care trăiau acum cîteva zeci de mii de ani, braţul drept al oamenilor de Neanderthal era mult mai dezvoltat, în unele cazuri cu 50% mai gros decît braţul stîng.
Această asimetrie a fost pusă, pînă acum, pe seama faptului că oamenii de Neanderthal foloseau suliţe grele în timpul vînătorii. Studiind cu precizie oasele oamenilor de Neanderthal, însă, cercetătorii de la Cambridge au determinat că ar fi fost nevoie de ore întregi de lovit cu suliţa zilnic pentru ca braţele să se deformeze în felul acesta, ceea ce nu este o perspectivă realistă.
Asimetria se explică, însă, în cazul în care oamenii de Neanderthal ar fi efectuat zilnic sarcini intense şi repetitive, cum ar fi tăbăcirea pieilor de animale.
"Asimetria braţelor pe care o observăm la oamenii de Neanderthal nu o întîlnim la oamenii moderni decît în cazurile sportivilor, cum ar fi jucătorii de crichet sau tenis", spune doctorul Colin Shaw, de la Universitatea din Cambridge.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1430
- Populația:
- 1402 locuitori
Bieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cihoreni, Slobozia-Hodorogea și Bieşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1402 oameni. Satul Biești a fost menționat documentar în anul 1430.
Comments
(0)