Go to section: History
02 march 2019, 13:00 History views 14765
​Elena Voloșanca: Renașterea europeană și Moldova- 2
02 march 2019, 13:00 History views 14765

​Elena Voloșanca: Renașterea europeană și Moldova- 2

(Sfîrșit. Începutul îl găsiți aici)

În partea I am vorbit despre soarta Elenei Voloșanca, fiica marelui domnitor moldovean, care fiind, de facto, cocîrmuitoare a Moscoviei putea influența semnificativ viitorul Cnezatului Moscova și al Principatului Moldova, ba chiar şi istoria europeană în ansamblu. Continuăm să vorbim despre faptul că viața și activitatea ei a coincis cu epoca Sublimei Renașteri.

 De la vest la est

Nu doar vestul continentului resimțea influența Renașterii. Și în estul Europei, la fel de intens, se dezvoltă știința, cultura, gîndirea mistică și chiar alchimia. În Ungaria ecourile Renașterii pătrund, mai ales, în arhitectură. În secolul al XV-lea palatele regale din Buda, Tate, Vişegrad, concepute în stil renascentist, erau edificate cu participarea activă a arhitecților italieni. Palatul Vişegrad număra 350 odăi. Palatul Huniadi din Vajdahunyad (actuala Hunedoara din Transilvania) demonstrează preluarea activă a ideilor Renașterii. Stilul Renașterii pătrunde chiar și în arhitectura bisericească (Capella Bakotsa, anul 1507).

Regele Matthias (Matia Corvin) încurajează aceste idei. Cu efortul umaniștilor italieni, la curtea lui a fost creată Biblioteca Corviniană cu 400-500 volume de manuscrise și tipărituri. În acele timpuri diplomații și clericii Janos Vitez de Zredna (1408-1472) și nepotul său Janus Vitez Pannonius (1434-1499) erau reprezentanți proeminenți ai Renașterii umaniste.

Ideile Renașterii au găsit sol fertil și în Polonia. Să ne amintim de Nicolai Copernic, care a schimbat întreaga viziune a lumii - din geocentrică în heliocentrică. Vom da doar unele nume, care au lăsat amprente eterne în istoria acelor timpuri. Maciej Miechowita, autor al „Tractatus de duabus Sarmatis” — cea mai modernă și exactă descriere geografică și etnografică a Europei de Est, cartograful Bernard Wapowski, hărțile regionale ale căruia au apărut în «Geografia» lui Ptolomeu, Marcin Cromer, care în lucrarea «De origine et rebus gestis Polonorum libri» a descris istoria și geografia Poloniei, filozoful Andrzej Fritz Modrzewski, Mikolaj Rey, care a popularizat utilizarea poeziei în limba poloneză și Jan Kochanowski, ale cărui versuri în poloneză l-au ridicat la rangul celor mai cunoscuți poeți slavi.

Aceleași lucruri au loc și în Cehia, unde ideile umanismului aveau afinități cu ideile reformelor religioase. Putem vorbi despre originalitatea cehă a ideilor Renașterii, despre profunzimea lor mistică. Că doar cu începere de la marele umanist, reformator și mistic Jan Hus motivele gnostice ale bogomililor și catarilor cuprind toate sferele vieții spirituale cehe. Jan Hus a fost precedat de umaniștii Stanislav din Zoino, Štěpán din Pálče, Ieronim din Praga și mulți alți magiștri și teologi. Husiții, urmașii lui Jan Hus, cu o cupă roșie pe steag - reformează toate laturile vieții spirituale din Praga. Aripa lor radicală, taboriții, înaintează cerințe sociale dure, fiind în continuare parte a tradiției mistice gnostice.

În Slovacia idei similare răsună din gura adepților lui Jan Iskra. În această țară ”frățiorii” slovaci au pus bazele dezvoltării noilor tradițiilor umaniste, diferite de ortodoxia radicală a prelaților catolici.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
4496 locuitori

Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.