|
Photo: blog-p.ru |
Istoric român: Stefan cel Mare nu a fost român și a vorbit limba moldovenească (Video)
În timp ce unioniştii continuă să declare sus şi tare că Republica Moldova nu-şi are propria istorie și că tot ce e moldovenesc, de fapt, este românesc, un istoric din București, dimpotrivă, susţine că Moldova are propria sa identitate.
Toate punctele pe «i» le-a pus cunoscutul autor contemporan de cărți despre istoria României, profesorul Facultăţii de Istorie de la Universitatea din București Lucian Boia: "Pînă acum un secol şi jumătate nici nu exista România. Existau nişte fragmente, nişte bucăţi din care s-a făcut România. Putea să se facă, cum s-a şi făcut, şi bine că s-a făcut, dar putea să nu se facă, ce ştiu eu pe ce căi ar fi putut să meargă istoria, dacă ar fi ales alte direcţii", a spus istoricul român.
El a adăugat: „Am spus clar Ştefan cel Mare nu era român, în sensul că nu se considera el român. Identitatea pe care şi-o asuma el era aceea de moldovean...Este evident că el considera cavorbeşte moldoveneşte, nu româneşte. De altfel, chiar mai târziu, două secole după Ştefan cel Mare, Grigore Ureche, care ştia mai multe decît Ştefan cel Mare, făcuse studiile în Polonia, învăţase latineşte, ştia ca românii sînt de origine latină, ca toţi au origine comună, dar asta nu-l împiedică să vorbească în cronica lui despre limba moldovenească".
„Identitatea nu este ceva picat din cer. Identitatea ţi-o asumi şi ţi-o afirmi. Moldova îţi are propria ei identitate în raport cu Ţara Românească şi cu ceilalţi români", a menţionat Boia.
Nota informativă: Lucian Boya – cel mai cunoscut autor contemporan de cărți despre istoria României. Dumnealui este profesor, doctor în filozofie a Facultăţii de Istorie a Universităţii din București.
Reamintim că informații despre Etnogeneza moldovenilor, Limba moldovenească, Apartenența la Națiune, Contribuția moldovenilor la crearea României și Rolul culturii moldovenești la crearea culturii României, pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1560
- Populația:
- 4210 locuitori
Varniţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 4210 locuitori. Satul Varniţa este atestat documentar pentru prima oară la 15 ianuarie 1560.
Comments
(3)Да просто напросто во времена Штефана чел Маре Румынии как таковой вообще не существовало даже в проекте