18 october 2024, 14:00 Nature and tourism views 116
Ce amenzi riscă cei care ard frunzele
18 october 2024, 14:00 Nature and tourism views 116

Ce amenzi riscă cei care ard frunzele

Arderea frunzelor uscate și a altor resturi vegetale este o practică comună în Republica Moldova, dar extrem de dăunătoare susține Agenția de Mediu.

Potrivit instituției, aceasta eliberează în aer substanțe toxice, inclusiv monoxid de carbon, dioxine, oxizi de azot și hidrocarburi, care afectează grav sănătatea umană și mediul. Expunerea la aceste substanțe poate duce la intoxicații respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central și probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv cancer.

De asemenea, arderea resturilor vegetale afectează solul, aerul și apa, distrugînd habitatele naturale ale animalelor și păsărilor, precum și microorganismele vitale care mențin fertilitatea solului.

Strîngerea și compostarea frunzelor este cea mai bună modalitate de a valorifica bogăția de minerale pe care acestea o conțin, fiind un îngrășămînt natural mult mai valoros decît gunoiul de grajd. De aceea, Agenția de Mediu recomandă compostarea frunzelor ca o alternativă ecologică. Compostul ajută la reținerea umidității în sol, reduce nevoia de irigare, susține reciclarea materialelor vegetale și îmbunătățește fertilitatea solului.

Totodată, Agenția de Mediu subliniază că arderea frunzelor reprezintă o încălcare a legii și aduce prejudicii semnificative mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Pentru a combate această practică dăunătoare, Codul contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi considerabile, de la 10.000 la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 la 40.000 de lei pentru persoane juridice.

Astfel, cazul în care observați acte de poluare precum arderea frunzelor, vă rugăm să sesizați autoritățile locale (primăria), Inspecția pentru Protecția Mediului sau să sunați la numărul unic de urgență 112. În așa mod, veți contribui la stoparea acestor practici dăunătoare și la protejarea mediului înconjurător.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
831 locuitori

Bobuleşti este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Este situat pe malul stîng al rîului Răut, la 5 km de orașul Floreşti şi la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 831 de oameni. Satul Bobulești este atestat documentar în anul 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.