15 october 2024, 11:00 Celebrities views 772
Alexandru Danci: „Nu știu cît de mult costă o zi de viață umană”
15 october 2024, 11:00 Celebrities views 772

Alexandru Danci: „Nu știu cît de mult costă o zi de viață umană”

Mulți pacienți, știind că mai au doar câteva luni de trăit, merg totuși la o operație, chiar dacă aceasta le poate prelungi viața cu încă câteva luni, pentru că le va permite să facă altceva, dar nimeni nu știe cât costă o zi de viață umană.

Despre aceasta a declarat Alexandru Danci, doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia minim invazivă, chirurg endoscopic, în cadrul talk-show-ului "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a menționat că există cazuri când în unele tumori foarte complexe, dacă un medic se apucă să-l ajute, nu-l poate vindeca 100%, îl poate ajuta doar să-și îmbunătățească starea, să încerce să-i prelungească viața, să-i atenueze senzațiile dureroase.

Medicul a subliniat că există momente în care nu există posibilitatea de a ajuta o persoană și este foarte greu să găsești cuvintele potrivite pentru pacient și rudele sale pentru a spune că aceasta este limita medicinei și că este neputincioasă aici și poți doar să încerci să ajuți pacientul cu îngrijiri generale, ameliorarea durerii și așa mai departe.

Medicul a recunoscut că în practica sa au existat cazuri în care pacientul știa că mai are foarte puțin, literalmente doar câteva luni, dar a fost de acord să se opereze pentru a putea trăi acele luni.

„Este o mare dilemă. Este o întrebare umană foarte mare, o întrebare umanitară. Dar există pacienți care întreabă ei înșiși: „Cât de mult?” Aici este dacă faci ceva, și dacă nu faci ceva?” Și dacă le spui, pe baza unor date statistice anterioare, că este vorba de 3 luni și că poate fi vorba de 5-6 luni, atunci el se duce și poate că face lucrul corect. Se duce pentru a mai câștiga 1-2 luni de viață, pentru a avea timp să facă o mulțime de lucruri. Nu știu cât costă o zi de viață umană”, a subliniat Alexandru Danci.

Source: noi.md

Keywords:

Alexandru Danci , viata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
1416 locuitori

Morozeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Morozeni și Breanova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1416 oameni. Satul Morozeni a fost menționat documentar în anul 1518.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.