07 february 2024, 11:00 Moldovan reality views 564
Fermieri:
07 february 2024, 11:00 Moldovan reality views 564

Fermieri: "În acest an, nu vom obține recolta așteptată"

În sudul țării, este în toi recoltarea cerealelor din prima grupă. În acest sezon, întreprinderile agricole din autonomia găgăuză au de adunat recolta de pe o suprafață totală de 36 de mii de hectare.

Este vorba de mazăre, orz de iarnă, grîu de iarnă și orz de primăvară. Din cauza căldurii anormale și a precipitațiilor reduse, aproape toți fermierii nu vor obține recolta așteptată. Este prognozată o recoltă la nivelul anului trecut, doar acolo unde au fost suficiente ploi.

Antreprenorul Ivan Iularji administrează o mie de hectare de terenuri agricole cultivate cu cereale.

„Recolta de grîu este la nivelul anului trecut. Primăvara, ne-am bucurat, erau semne de roadă bună. Am folosit îngrășăminte cît a fost nevoie, însă acum, în timpul recoltării, vedem că acest lucru nu a dat roade, deoarece nu au fost precipitații în perioada de vegetație a cerealelor. Dacă am cheltuit vreo 10-12 mii de lei la un hectar, iar după recoltare voi cîștiga doar șase mii - aritmetica este clară”, susține antreprenorul, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Recolta la orzul de primăvară e mai slabă din cauza secetei - am doar o tonă la hectar”, afirmă antreprenorul din Congaz, Grigori Sabia.

Potrivit Direcției generale agricultură Comrat, fermierii lucrează în condiții meteorologice dificile. Sarcina principală este să încheie la timp recoltarea cerealelor.

„Fermierii au făcut toate lucrările agrotehnice necesare, dar căldura din aprilie și seceta din mai le-au dat peste cap planurile. Cu părere de rău, prețurile la cereale sînt mici: la orzul de iarnă - 2,20 l/kg, la grîu 3-3,20 lei/kg”, a menționat Serghei Ibrișim, șeful Direcției generale agricultură din Comrat.

Recoltarea în sudul țării a început în urmă cu o săptămînă și, dacă condițiile meteo vor fi favorabile, se va încheia în cel mult zece zile.

Source: noi.md

Keywords:

fermieri , recoltă , Cereale

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.