22 june 2024, 16:00 Moldovan reality views 817
Anatomia înaltei trădări: Ce ascund noile modificări la Codul Penal?
22 june 2024, 16:00 Moldovan reality views 817

Anatomia înaltei trădări: Ce ascund noile modificări la Codul Penal?

Modificările la Codul Penal, inițiate de deputații partidului aflat la guvernare, au provocat un val de critici din partea opoziției, experților și reprezentanților comunității juridice. Amendamentele presupun o viziune nouă a «înaltei trădări», care face parte din cele mai grave crime împotriva autorităților publice și securității statului.

Formula renovată nu ar fi provocat o rezonanță așa de mare, dacă nu erau detaliile suplimentare, expuse în nota explicativă la proiectul de lege. Autorii au subliniat, că acțiune dușmănoasă, pentru care persoana poate fi condamnată în temeiul acestui articol, poate fi considerată desfășurarea intenționată a campaniilor de dezinformare.

Experții internaționali și naționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările aduse Codului Penal, care cred că definiția extinsă a înaltei trădări lasă loc pentru abuz, în special în ceea ce privește libertatea de exprimare în spațiul online. Potrivit lor, formularea nechibzuită poate duce la consecințe periculoase, inclusiv folosirea legii pentru inițierea cauzelor penale în scopul urmăririi penale nejustificate pentru anumite declarații, inclusiv comentarii pe rețelele de socializare și pe resursele informatice web. Există opinii că noua lege poate afecta și clasa politică, și liderii de opinie publică, jurnaliștii și bloggerii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.