|
Husarii regimentelor moldovenești ale armatei ruse din sec. al XVIII-lea
Puțină lume știe că, pe timpul lui Alexandr Suvorov, în armata rusă existau unități formate din moldoveni și urmașii lor. De asemenea, publicul larg nu știe că husarii regimentelor moldovenești ale armatei ruse în secolul al XVIII-lea au participat la raidul asupra Berlinului.
Victor Țvircun, doctor în istorie, i-a povestit corespondentului agenției Sputnik că încă în anul 1707, Petru I poruncește colonelului Filip Apostol-Chigheci recrutarea în sudul Rusiei a vlahilor, sîrbilor și moldovenilor, în număr de 300 de persoane, "oameni buni și calificați" care au format regimente denumite Horongva Voloha. Catre anul 1711, anul campaniei lui Petru cel Mare în Moldova, in componența armatei ruse existau deja 4 regimente de horongve volohe, care au devenit ulterior baza regimentelor de husari ale armatei ruse.
"În bătăliile Marelui Război Nordic, în special în luptele sîngeroase dintre armatele rusă și suedeză de la Lesnaia și Poltava, detașamentele cavaleriei ușoare, formate din moldoveni, au participat activ la luptele de avangardă și ariergardă, provocînd inamicului pagube semnificative", a spus Țvircun.
O indicație în acest sens se regăsește în jurnalul de luptă al lui Petru I cu privire la evenimentele de la Poltava din anul 1709, în care se spune că, în noaptea de 17 spre 18 mai, vlahii din regimentul moldovenesc condus de colonelul Apostol-Chigheci au traversat rîul Vorskla, au atacat tabăra suedeză, alegîndu-se cu captură bogată.
"După campania de la Prut, în componența armatei regulate ruse a rămas doar un detașament de 250 de luptători moldoveni sub comanda lui Apostol-Chigheci. În plus, un număr semnificativ de moldoveni s-au înrolat în regimentele de dragoni, infanterie și poliție militară ale armatei ruse. Unii originari din Moldova au fost înrolați ca marinari pe navele Flotei Baltice", a adăugat Țvircun.
În anul 1738, în cadrul armatei ruse a fost înființat Regimentul moldovenesc de husari din 800 de cavaleriști, în fruntea căruia a fost numit Constantin Cantemir, nepotul fostului domnitor moldovean Dimitrie Cantemir. Împreună cu noile regimente de husari – Sîrb și Ungar, în componența cărora se afla și un număr semnificativ de moldoveni, Regimentul moldovenesc de husari a participat la mai multe bătălii ale războaielor ruso-turc (1735-1739) și ruso-suedez (1741-1743).
În 1741, ca parte a forțelor regulate ruse au fost înființate patru regimente de husari formate după principiul etnic din imigranți străini – moldoveni, sîrbi, maghiari și georgieni și compuse din 10 unităţi de cîte o sută de husari de rînd.
Fiecare husar primea un lot de pămînt și leafă pentru procurarea armelor, hainelor și cailor.
"Husarii moldoveni sub comanda contelui Ivan Podgoriceani a participat la Războiul de Șapte Ani, făcînd parte din Corpul de Cavalerie al trupelor ruse, și în anul 1760 au participat la raidul asupra Berlinului, cucerind orașul. Iar în anii 1764-1765, Regimentul moldovenesc de husari s-a alăturat parțial Regimentului de Husari din Samara, și parțial – Regimentului de husari din Bahmut, format din coloniști din Balcani și conceput pentru a proteja frontiera de sud-vest a Rusiei de raidurile tătarilor din Crimeea", a mai spus Țvircun.
Potrivit lui, în anul 1769, a fost restabilit Regimentul moldovenesc de husari în cadrul armatei regulate, iar peste șapte ani – Regimentul Moldovenesc de husari de rînd.
Cromatica vestimentaţiei husarilor moldoveni reflecta culorile naţionale preferabile în heraldica Principatului Moldovei: mentic (pelerină), doloman (vestă) și chivără (chipiu) de culoare roşie şi albastră, la fel și steagul, care păstra și simbolica națională.
Pe unul dintre steagurile Regimentului moldovenesc de husari din 1741, sub comanda lui Constantin Cantemir, alături de simbolurile rusești (vulturul bicefal încoronat, ţinînd sabia şi sceptrul) era reprezentată vechea stemă a Moldovei: capul de bour cu o stea între coarne, luna și trei stele cu opt colțuri. Un alt standard din aceeași perioadă îi reprezenta pe partea din față pe Sfinții Constantin și Elena cu "Crucea Domnului" pe un cîmp roșu, iar pe partea din spate – capul de bour pe un cîmp albastru.
Source:
- Грандиозный концерт, посвященный великому композитору Иону Алдя-Теодоровичу ©
- Майя Санду отреагировала на гибель раввина, гражданина Молдовы, проживавшего в ОАЭ
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1508
- Populația:
- 2000 locuitori
Duşmani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Duşmani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 6 km de orașul Glodeni și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2000 de oameni. Satul Dușmani a fost atestat documentar în anul 1508.
Comments
(0)