|
Logofătul în Moldova – 625 ani de la atestare
La 28 noiembrie 1399 este menţionat pentru prima dată în documentele emise de cancelaria domnească logofătul. Logofătul în Moldova era şeful cancelariei domneşti: alcătuia, redacta actele, scrisorile oficiale, era purtătorul peceţilor — cea mare pentru documentele oficiale, şi cea mică — pentru actele mai puţin însemnate. Spre deosebire de alte ţări vecine, în Moldova logofătul era responsabil de hotărnicirile moşiilor.
Denumirea logofăt provine din Bizanţ şi a ajuns la noi pe filieră sud-slavă. În documentele în limba latină, marele logofăt se numeşte cancellarius sau supremus cancellarius. Probabil că dregătoria a existat încă de la întemeierea statului, întrucît acesta avea neapărat nevoie de o cancelarie.
Denumirea de logofăt a mai fost folosită şi pentru unii dregători mai mici, cum erau logofătul de cămară, logofătul de vistierie, logofătul de taină, logofătul de divan etc.
Mai tîrziu, în secolele XVII-XVIII apar şi logofătul de obiceiuri, logofătul trebilor din afară, logofătul dreptăţii, logofătul bisericesc etc. În ierarhia dregătorilor, marele logofăt a ajuns rapid pe a treia poziţie şi s-a păstrat aşa pînă în secolul XIX.
- Грандиозный концерт, посвященный великому композитору Иону Алдя-Теодоровичу ©
- Майя Санду отреагировала на гибель раввина, гражданина Молдовы, проживавшего в ОАЭ
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Подозрительные совпадения из прошлого (+Фото)
- Гнездо белки внутри (Видео)
- Эль-Хазне, Петра, Иордания (+Фото)
- Ночная камера застала животных врасплох (Фото)
- Вы никогда не будете страдать от кашля или бронхита: Натуральное средство для Вас и Вашего ребенка!
- 10 природных антибиотиков: факты, которые тщательно скрывают фармацевтические компании. Лучшее лекар…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1469
- Populația:
- 693 locuitori
Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.
Comments
(0)