Lipovăţ este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Glodeni și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Lipovăț a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
О молдавском языке
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#181 costica 30 June 2011 | 9:09 Read more -
#182 CalinRomania 30 June 2011 | 1:44 Apropo draga Cronos cand apare PRIMA oara numele de Moldova-sau similar cu referire la aceste plaiuri -CONFIRMAT CU DOVEZI CLARE ??? Care este cel mai vechi scris in "Limba" moldoveneasca ??? Nu de alta dar tu fiind un erudit si eu nu-as dori sa aflu de la tine.
-
#183 CalinRomania 30 June 2011 | 1:41 Limba valaha= limba romana.
Dar daca ne uitam la #113 moldovenii=valahi.
Matematic vorbind Moldovenii=Romanii.
Ceea ce confirma Miron Costin ,Grigore Ureche,Dimitrie Cantemir..............................
Dar binenteles,era sa uit.Parerile lor sunt doar niste pareri care nu se pot compara cu existenta moldovenilor ca moldoveni de peste 700-800 de ani.
-
#184 CalinRomania 30 June 2011 | 1:38 Read more -
#185 CalinRomania 30 June 2011 | 1:33 Read more -
#186 CalinRomania 30 June 2011 | 1:29 Read more -
#187 CalinRomania 30 June 2011 | 1:23 Sunt capitole din lucrarea carturarului Domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir."Descrierea Moldovei" Nu sunt ,asa cum incerci sa dai de inteles lucrari dedicate acestui subiect in exclusivitate.
CAP. IV. Despre limba sau graiul Moldovenilor"II. Cumcă Moldovenii nici odinioară nu s'au chemat Italieni, precum s'au chemat alţi Romani în multe locuri după aceea, ci totdeauna ş'au ţinut numele său cel vechiu, pe care îl avea toţi Romanii, când era Roma cetatea a toată lumea, măcar că aceasta nu stă împotrivă, căci Ungurii şi Leşii îi numesc pe dânşii Vlah; care nume obişnuesc neamurile acestea să-l dea şi Italienilor.
Iară eu mai bucuros cred, că neamurile acestea fiind învecinate şi mai cunoscute cu Moldovenii, întâi Moldovenilor au dat acest nume Vlah şi apoi mai pe urmă la Italia; însă nu l'au luat dela Italia ca să-l dea Moldovenilor."........................................................
Hopa ! Moldovenii = Vlahii (de retinut)
-
#188 CalinRomania 30 June 2011 | 1:15
- Despre buchiile moldovenilor de D.Cantemir, 1716
- Despre limba moldovenilor de D.Cantemir, 1716
-
#189 CalinRomania 30 June 2011 | 1:09 Read more -
#190 CalinRomania 30 June 2011 | 0:58 Read more -
#191 SPQR 27 June 2011 | 19:52 Incercarile sovieticilor de a creea o istorie a moldovenilor si o limba moldoveneasca, incercari sustinute de PCRM-ul contemporan, imi aduc aminte de cazul Macedoniei de azi si macedonism. Consider ca macedonenii de azi (slavii din FYROM) au aparut ca popor cu constiinta de sine ca urmare a unor iscalituri facute de Tito pe o foaie dupa 1945.
Este infricosator gandul...
-
#192 costica 27 June 2011 | 17:11 Ioanec, uite sus la titlul ,,O Moldavscom iaziche” si vezi cum incearca acei ce nu-mi cunosc limba si neamul sa ma convinga ca vorbesc limba moldoveneasca, sa-mi spuna cine sunt? Chear Dumneata get-beget ,,moldovan”, tot in rusa cauti sa-mi demonstrezi ce limba vorbesc, scotocind prin ,,lucrarile stiintifice” ale ,,savantilor” care au falsificat adevarul stiintific la comanda PC al URSS. Luind ca baza acestea ,,lucrari stiintifice” ,,istoricii” Stati, Nazara si Stepaniuc au ,,scris” un dictionar moldo-roman, au ticluit o ,,noua istorie” . Academia de Stiinte a Moldovei a fost nevoita sa se implice in aceasta farsa a PCRM-ului, anulind predarea in scoli a acestei istorii. Toate scrematurile pe care le faci, contraplata probabil, pentu a propoga ,,moldovenismul primitiv” nu sunt altceva ....
-
#193 lvl100 23 June 2011 | 0:05 Cronos: romînomare.
Scheiße, stiam eu ca lipseste ceva in forumul asta. Cuvintele scoase din locurile unde nici un vorbitor nativ de romana/moldoveneasca nu a trecut vreodata, dar omniprezente in propaganda : de alde "rominomar"
Vezi mai Oleg, ca ai uitat de "cincicolonist". S-au n-ai mai apucat sa-l bagi ca ti-a dat eroare Google translate-ul la rusa-romana ?
-
#194 Adrianis 22 June 2011 | 21:33 Cronos, se spune "copiezi" şi nu "copii", copii sunt ăia mici, de la şcoală, care învaţă limba ROMÂNĂ, şi care vor şti la sigur să răspundă corect când vor fi întrebaţi, "în ce limbă vorbim noi".
Ţie îţi doresc succes şi numai bine, poate mai apuci să votezi o dată comii (nu că ar conta prea mult, deja suntem şi singurei pe calea cea dreaptă...))
-
#195 Cronos 22 June 2011 | 20:12 Read more -
#196 ioanic 22 June 2011 | 1:19 Read more -
#197 ioanic 22 June 2011 | 1:18 Read more -
#198 ioanic 22 June 2011 | 1:17 Read more -
#199 ioanic 22 June 2011 | 1:17 Read more -
#200 ioanic 22 June 2011 | 1:16 Read more