25 may 2024, 23:51 views 60285
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery |

Cantemir, district Cantemir

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1973
Populația:
3872 locuitori

Cantemir este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cantemir. Amplasat  pe un podiş din sudul republicii, în preajma rîului Prut, oraşul este situat la o distanţă de 1 km de stația de cale ferată Prut pe direcția Basarabeasca-Cahul şi la 126 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 3872 de oameni, dintre care 48.06% - bărbaţi şi 51.94% - femei. Structura etnică a populaţiei oraşului este următoarea: 77.84% - moldoveni, 3.98% - ucraineni, 7.10% - ruşi, 1.55% - găgăuzi, 8.26% - bulgari, 0.15% - polonezi, 0.28% - ţigani, 0.83% - alte etnii.

[top]Istoria localitații

Oraşul Cantemir este o localitate recent întemeiată. Ca unitate administrativă oraşul este înfiinţat la 6 aprilie 1973. În noiembrie 1967 a fost pusă în funcţiune fabrica de conserve ”Prut” , iar şase ani mai tîrziu orăşelul muncitoresc care a crescut pe lîngă fabric a primit statut de orăşel şi i-a fost conferit numele marelui scriitor, savant, domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir. Data de 6 aprilie a devenit ziua oraşului printr-o hotărîre a orăşenilor din 31 martie 2000. De fabrica de conserve este legată întreaga istorie a localităţii, care a crescut odată cu ea. Către anul 1985 fabrica producea anual cîte 80-82 mln borcane de conserve, producţia fiind exportată în diferite ţări.

[top]Sfera socială

Sistemul educațional din orașul Cantemir cuprinde 3 instituții preșcolare, o școală medie și două licee teoretice, o școală de meserii. Sistemul ocrotirii sănătății este format dintr-un spital, un centru al medicilor de familie, o stație de salvare și 5 farmacii. Instituțiile de cultură sînt reprezentate de o casă de cultură, 3 biblioteci publice și școala de muzică „Valeriu Hanganu”. Orașul Cantemir a stabilit relații de prietenie și colaborare cu mai multe localități din dreapta Prutului. Cu susținerea autorităților din Constanța în orașul Cantemir a fost deschisă o filială a Muzeului „Dimitrie Cantemir”. Cu susţinerea autorităţilor din aceste oraşe şi comune la Cantemir a fost deschisă o filială a Muzeului "Dimitrie Cantemir", se face schimb de delegaţii, colective de artişti amatori.

[top]Economia locală

Potențialul economic al orașului este reprezentat de 296 agenți economici, dintre care 38 de societăți cu răspundere limitată, 220 de întreprinderi individuale, 13 societăți pe acțiuni, etc. În anul 1994, din lipsa materiei prime și piețelor de desfacere a producției, și-a încetat activitatea fabrica de conserve din Cantemir. În locul ei din toamna anului 1999 a început să funcționeze o minifabrică. Și-a încetat activitatea și fosta întreprindere intergospodărească de producere a cărnii de porc, în locul ei s-a format o întreprindere particulară.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
1143 locuitori

Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.