21 november 2024, 22:19 views 21254
Materiale din compartiment: Video gallery |

Buteşti, district Glodeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
434 locuitori

Buteşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.67 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.49 km. Localitatea se afla la distanţa de 10 km de orașul Glodeni şi la 178 km de oraşul Chișinău. Satul Butești a fost întemeiat în anul 1637.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni, dintre care 47.93% - bărbaţi și 52.07% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.31% - moldoveni, 0.69% - ucraineni.

[top]Istoria localitații

Satul Butești a fost menționat documentar în anul 1637.

[top]Resurse naturale

Nu departe de satul Buteşti rîuleţul Camenca a săpat un pitoresc canion în recifii calcaroşi din zona Prutului. Aici s-a format o peşteră naturală, care a fost locuită din cele mai străvechi timpuri. Primele aşezări umane de aici sunt de cca 300 mii ani. Reciful format cu aceeaşi denumire ca şi localitatea atinge dimensiuni impunătoare peste 2 km în lungime şi 125 m în lăţime – şi este înconjurat din două părţi de apele rîuleţului Camenca. Corpul recifului este străpuns de numeroase grote şi peşteri mai mari şi mai mici, care au ţinut de adăpost pentru diferite animale din era glaciară şi pentru oameni în perioada preistorică. În peşterile recifului s-au găsit oase fosilizate de urşi de cavernă, lei, rinoceri, mamuţi, zimbri etc. În una dintre peşteri s-au descoperit urmele unei locuinţe umane din paleolitic, mezolitic. În straturile peşterii la o adîncime mai mare de 5 m, s-au găsit rămăşiţe pietrificate ale animalelor şi instrumente de lucru din piatră. O legendă ce circulă prin zonă este legată de stînca din Buteşti, ce are ca protagonist pe fratele regelui Lituaniei, Swidrigaillo, care s-a refugiat în grotele acestei stînci, fiind urmărit de rivalii săi la tron. Găsit de o fată de ţăran care-şi păştea oile în jurul recifului, fratele regelui Lituaniei a fost salvat de aceasta şi de tatăl ei, un ţăran, în a cărui casă ar fi înnoptat doi soli care aveau misiunea de al nimici pe Swidrighelo. Casa ţăranului a ars în noaptea cu pricina, scăpînd toţi în afară de cei doi soli. Swidrighelo plecat în ţara sa de origine nu a uitat de salvatorii săi, fata de ţăran a fost luată la curtea domnească în Lituania, iar ţăranul Neagu a devenit cel mai înstărit crescător de oi din regiune.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.