Ţarigrad, district Drochia
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1795
- Populația:
- 4655 locuitori
Ţarigrad este un sat şi comună din raionul Drochia. Satul are o suprafaţă de circa 4.46 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.74 km. Ţarigrad este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la 4 km de orașul Drochia și la 160 km de Chișinău.
Contents
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4655 de oameni, dintre care 48.25% - bărbaţi și 51.75% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.90% - moldoveni, 0.49% - ucraineni, 0.43% - ruşi, 0.02% - găgăuzi, 0.13% - ţigani, 0.02% - alte etnii. În satul Ţarigrad au fost înregistrate 1566 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.9 persoane.
[top]Istoria localitații
Satul Ţarigrad a fost atestat documentar pentru prima dată la 27 iulie 1795 sub denumirea de Corbu, iar în 1859 - Valea Ţarigradului, cu un număr de 943 locuitori. Primii locuitori care s-au așezat pe moșia satului au fost țăranii din Paustova și Ojova. Nu întîmplător majoritatea localnicilor poartă numele Postovanu și Ojovanu. O parte a moșiei satului se afla în proprietatea unui boier grec, căruia localnicii i-au spus „grecul de la Țarigrad”. Se presupune că de aici se trage și denumirea satului, de altfel unicală.
[top]Resurse naturale
Suprafaţa satului Țarigrad este de 4065,33 ha, dintre care 2882 ha fac parte din fondul funciar, iar 4 ha sunt acoperite de fîşii forestiere. Deasemenea, din categoria resurselor naturale ale satului fac parte cele 5 iazuri din localitate, r. Răut şi o carieră de lut de însemnătate locală.
[top]Economia locală
Prin decizia Guvernului R.Moldova din 21.12.2010 în satul Țarigrad va fi creat un Parc industrial pe un teren cu o suprafaţă de 13,49 ha. Întreprinderea "Bioenergagro" intenţionează, în cadrul parcului, să implementeze un proiect concret privind construcţia uzinei de producere a gazului din biomasă. Capacitatea de proiect anuală a uzinei va fi de 16 mln metri cubi de gaze şi acestea vor fi utilizate în economia naţională, prin sistemele de gazificare existente. Astfel, realizarea proiectului sus-menţionat va avea drept consecinţă micşorarea dependenţei de importul de gaze şi majorarea securităţii energetice a R. Moldova şi va contribui la asigurarea, pînă în anul 2020, a producerii unui cuantum de 20% de energie din surse regenerabile, din volumul energiei provenite din surse tradiţionale, sporirea securităţii ecologice, precum şi altor obiective stipulate în Legea energiei regenerabile.
[top]Sfera socială
Localitatea dispune de căi de comunicaţie de însemnătate locală, cum ar fi autostrada Drochia-Țarigrad, sectorul de cale ferată, conducta de gaz Moldovatransgaz.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1639
- Populația:
- 1450 locuitori
Sociteni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Sociteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Ialoveni și la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1450 de oameni. Satul Sociteni a fost menționat documentar în anul 1639.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.