18 november 2024, 01:22 views 52617
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Ţaul, district Donduşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1451
Populația:
3331 locuitori

Ţaul este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Satul are o suprafaţă de circa 4.34 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.49 km. Comuna Ţaul are o suprafaţă totală de 47.14 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 37.77 km. Ţaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Ţaul este situat în partea de sud a raionului Donduşeni, la o distanţă de 6 km de orașul şi de gara Donduşeni.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3331 de oameni, dintre care 47.07% - bărbaţi și 52.93% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 91.95% - moldoveni, 5.31% - ucraineni, 2.28% - ruşi, 0.03% - găgăuzi, 0.09% - bulgari, 0.33% - alte etnii. În satul Ţaul au fost înregistrate 1216 gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.

[top]Istoria localității

Satul Ţaul a fost întemeiat în anul 1451 sub numele de Alboteşti. Iniţial vatra satului s-a aflat la 2 km vest de amplasamentul actual al satului. În secolul al XVII-lea satul Alboteşti a fost atacat de turci şi ars, iar locuitorii rămaşi conduşi de un oarecare Ţăulean au fondat o nouă așezare pe locul ei de azi.

[top]Monumente istorice

Conacul Pommer a fost construit la începutul secolului al XX-lea pe terenurile din partea de sud a satului, cumpărate de bancherul Andrei Pommer (1851-1912) de la micii proprietari. Între anii 1901-1912 au fost finalizate toate acareturile şi a fost sădit sădit cel mai mare parc din Basarabia. Nu a fost însă finisată construcţia clădirii principale, numită şi palatul. Până la 1945, moştenitorii lui A.Pommer nu au intervenit în interiorul conacului. La începutul anilor 1960 au fost construite spaţii de locuit şi de studii pentru Tehnicumul agricol (actualmente Colegiul agricol). A suferit intervenţii şi clădirea conacului, iar acareturile iniţiale şi alte elemente arhitecturale din parc au fost demolate. Totuşi, complexul de la Ţaul este cel mai bine păstrat dintre conacele de la începutul secolului al XX-lea.

[top]Resurse naturale

Satul Ţaul se află în zona stepelor cu păduri, solurile fiind predominant de cetrnoziom. Parcul peisajer din satul Ţaul, creat în anii 1901-1904 conform planului arhitectului V. Vladislavski-Padalko, este cel mai mare de pe teritoriul R.Moldova. El este compartimentat în patru zone - două de silvoparc, una peisajeră şi ultima formată din pomi fructiferi. Pe teritoriul parcului se află cîteva lacuri.Teritoriul parcului a fost proiectat într-o aşa manieră, încât principalele compoziţii se succedă parcă în trepte rând pe rând de-a lungul aleelor, ce duc linistite într-o vale pitorească spre un lac mic. Colecţia dendrologică reprezintă circa 150 de specii de arbori, arbuşti şi liane, dintre care peste 100 de forme sînt exotice. Parcul este împărţit convenţional în partea superioară, unde se găseşte reşedinta rurală a boierului Pommer, o reţea deasă de alei cu compoziţii floristice diferite, şi partea de jos, care aminteşte mai degrabă o pădure cu pîlcuri de arbori caracteristici diferitor zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, parcul Ţaul are şi o reţea impresionantă de alei, cărărui şi drumuri de peste 12,5 km.

[top]Monumente ale naturii

La începutul secolului XX (anii 1901-1904) în fostul judeţ Soroca, pe pămînturile alăturate marginii de sud a satului Ţaul, în jurul moşiei lui A.I.Pomer, cunoscutul pomicultor-decorator Ipolit Vladislavskii-Padalko a înfiinţat un parc. Parcul avea 46 ha, iar reţeaua de drumuri cuprindea 15 km. Parcul reprezintă una dintre cele mai reuşite lucrări ale arhitectului-peisagist, apreciat de societatea înaltă de atunci. Colecţia dendrologica include circa 150 de specii de arbori, arbuşti şi liane, dintre care peste 100 de forme sunt exotice.

[top]Educație, Cultură, Sănătate

Colegiul Agricol din Ţaul se numără printre cele mai prestigioase instituţii de învăţămînt din domeniul agriculturii. Astăzi Colegiul este cartea de vizită a satului Ţaul, care a pregătit de-a lungul existenţei sale peste 11000 de specialişti pentru economia naţională. Instituţia şi-a deschis pentru prima dată uşile în anul 1963 şi de atunci aici au fost pregătiţi agronomi,tehnologi, ecologi, contabili, marketologi, iar din 2005 silvicultori şi horticultori.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
333 locuitori

Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.