29 march 2024, 10:15 views 47739
Materiale din compartiment: All news |

Baraboi, district Donduşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1843
Populația:
3354 locuitori

Baraboi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Satul are o suprafaţă de circa 5.37 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.96 km. Comuna Baraboi are o suprafaţă totală de 50.79 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 42.57 km. Baraboi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Baraboi este situat la o distanță de 23 km de orașul Dondușeni.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3354 de oameni, dintre care 47.08% - bărbaţi și 52.92% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.24% - moldoveni, 0.60% - ucraineni, 0.51% - ruşi, 0.03% - găgăuzi, 0.06% - bulgari, 0.03% - polonezi, 0.42% - ţigani, 0.12% - alte etnii. În satul Baraboi au fost înregistrate 1321 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[top]Istoria localității

Numele satului corespunde termenului botanic baraboi – plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu radacina în formă de bulbi (Chaerophillum bulbosum), care poate fi cultivată și ca plantă alimentară. Tradiţia susţine că, totuşi, denumirea satului este în cinstea lui Gheorghe Zavur, poreclit Baraboiul. Pe moşia satului se află 7 movile funerare rămase de la migratorii nomazi veniţi din stepele asiatice.

[top]Resurse naturale

Moșia satului constituie în prezent 5060 ha, dintre care teren arabil – 3015 ha, livezi –125 ha, pășuni – 825 ha, 1560 gospodării care dispun de 728 ha de teren. Pe teritoriul satului activează 204 gospodării țărănești cu suprafața de 364 ha.

[top]Economia locală

În localitate activează întreprinderile producatoare : 1. II „Acvamarin” produce apă minerală, fondată în a. 2004 2. SRL „Agro Baraboieni”, produce legume, fructe si seminţe. În localitate activează întreprinderile din domeniul comerţ şi servicii : 1. II „Andries Cotorcea”, comerț și servicii 2. II „Rachita Ghinea” comerț 3. SRL „Barservprod” comerț 4. II "Leonid Cebotari" comerț 5. IM „Barservcom”, servicii 6. SRL "Natiol Stil", comerț 7. SRL "Barservprod" servicii și comerț Infrastructura social-economică a comunităţii: In Baraboi sînt 14,5 km de drum, dintre care asfaltati – 4 km. In prezent sînt gazificate 670 gospodării și trei instituții bugetare: Liceul teoretic „Prometeu”, SRL „AgroBaraboieni”, primăria. La conducta de apa sunt conectate 116 gospodării personale și Liceul Teoretic „Prometeu”, grădinița de copii, Centrul de Sănătate Baraboi. În sat sînt 6 fîntîni arteziene cu adîncimea de180 m, dintre ele funcționale – două.

[top]Educație, Cultură, Sănătate

La 1 septembrie 1897 a fost deschisă o şcoala normală la Baraboi. Şcoala-model bisericească parohială de pe lîngă Școala normală din Baraboi a fost deschisă concomitent cu şcoala normală. Avea o singura clasă şi activa în clădirea şcolii normale. Şcoala de învăţare a scris-cititului din Baraboi a fost deschisă în 1898, în 1917 fiind reorganizată în Școala bisericească- parohială de doua clase.

[top]Monumente ale naturii

În 1873, prin dispoziţia conducerii eparhiale din Basarabia, preotul Teofil Mahu de la biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Ghizdita (acum Fîntîniţa) era transferat în satul Baraboi, cu misiunea de a ridica o biserică în acest sat. Chiar în anul transferării sale, instituția de resort a aprobat proiectul bisericii ce urma sa fie înălțată. Biserica din localitatea Baraboi a fost zidită în 1875, iar în 1905 incăperea bisericii a fost lărgită. Din anul 1961 biserica a fost închisă. Curînd ea a fost trasformată în sală de sport în subordinea şcolii, iar ulterior a fost lăsată în paragină. În 1988, la rugămintea sătenilor, biserica şi-a redeschis porţile pentru credincioşii satului. Din 1989 la biserica Naşterea Domnului din Baraboi în calitate de preot slujeşte Grigore Nistor Spoială. În 2007, la 21 septembrie (de hramul satului), a fost sfinţită Capela Naşterea Maicii Domnului. Construcţia a fost finanţată şi dirijată de catre Ion Prisăcaru, originar din sat.

[top]Personalităţi

Savantul Aurelian Gulea /n.28.05.1946/ este originar din s.Baraboi. Doctor habilitat în chimie, profesor universitar, a desfăşurat o rodnică activitate ştiinţifică materializată în zece manuale, inclusiv patru în limba franceză, peste 350 de lucrări ştiinţifice în revistele de specialitate naţionale şi internaţionale, 51 de patente şi brevete cu utilizări în biotehnoligie, farmaceutică, medicină, industria alimentară şi alte ramuri ale economiei naţionale. Munca savantului a fost apreciată cu numeroase medalii de aur şi argint, precum şi alte distincţii la cele mai prestigioase foruri internaţionale de inventică şi tehnologii noi.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2020 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Palanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Stefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Palanca a fost menționat documentar în anul 1447.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.