14 august 2024, 21:18 views 40536
Materiale din compartiment: All news |

Slobozia-Duşca, district Criuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
2655 locuitori

Slobozia-Duşca este un sat şi comună din raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 2.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.47 km. Slobozia-Duşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni.

[top]Populaţia

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2655 de oameni, dintre care 48.40% - bărbaţi și 51.60% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 97.21% - moldoveni, 0.87% - ucraineni, 1.24% - ruşi, 0.11% - bulgari, 0.56% - alte etnii. În satul Slobozia-Duşca au fost înregistrate 896 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.

[top]Istoria localitaţii

Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni. Potrivit legendei satul Caliceni era împărţit în două părţi de un pîrîiaş, care îşi lua începutul din nişte izvoare. Pe de o parte a pîrîiaşului era moşia unui boier pe nume Calenici, de aici şi porneşte prima denumire a satului Caliceni. Între hotarele vechiului sat şi teritoriul actualului sat era o crîşmă. Seara, cînd se aduneau după a grea zi de muncă, localnicii ziceau: „Haide-ţi să ne mai slobozim - să tragem o duşcă la crîşmă ", de aici şi porneşte actuala denumire a satului de „Slobozia-Duşca”. Cîndva moşia satului era împărţită în mai multe părţi, care se numeau: „Moşia lui Mihalachioaie", „Pădurea lui Foma”, "Cimitirul turcesc”, „ La movilă”. Biserică cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost înălţată în secolul al XVIII-lea. În 1871 biserica din lemn a fost demolată. O altă biserică în Slobozia-Duşca a fost construită peste trei decenii, în 1901, din mijloacele creştinilor din localitate. În 1901 a fost ridicată biserica din piatră cu o singură cupolă; clopotniţă din piatră, alipită clădirii bisericii; curtea îngrădită cu un gard din piatră; există casă parohială; Biserica cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost sfințită la 25 octombrie 1901. Locaşul de cult din Slobozia-Duşca a fost demolat în 1961 de autorităţile sovietice.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
3272 locuitori

Nihoreni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Nihoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Rîșcani și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3272 de oameni. Satul Nihoreni a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.