23 noiembrie 2024, 11:53 views 41106
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Slobozia-Duşca, raionul Criuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
2655 locuitori

Slobozia-Duşca este un sat şi comună din raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 2.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.47 km. Slobozia-Duşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni.

[în sus]Populaţia

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2655 de oameni, dintre care 48.40% - bărbaţi și 51.60% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 97.21% - moldoveni, 0.87% - ucraineni, 1.24% - ruşi, 0.11% - bulgari, 0.56% - alte etnii.

În satul Slobozia-Duşca au fost înregistrate 896 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.

[în sus]Istoria localitaţii

Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni. Potrivit legendei satul Caliceni era împărţit în două părţi de un pîrîiaş, care îşi lua începutul din nişte izvoare. Pe de o parte a pîrîiaşului era moşia unui boier pe nume Calenici, de aici şi porneşte prima denumire a satului Caliceni. Între hotarele vechiului sat şi teritoriul actualului sat era o crîşmă. Seara, cînd se aduneau după a grea zi de muncă, localnicii ziceau: „Haide-ţi să ne mai slobozim - să tragem o duşcă la crîşmă ", de aici şi porneşte actuala denumire a satului de „Slobozia-Duşca”. Cîndva moşia satului era împărţită în mai multe părţi, care se numeau: „Moşia lui Mihalachioaie", „Pădurea lui Foma”, "Cimitirul turcesc”, „La movilă”. 

Biserică cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost înălţată în secolul al XVIII-lea. În 1871 biserica din lemn a fost demolată. O altă biserică în Slobozia-Duşca a fost construită peste trei decenii, în 1901, din mijloacele creştinilor din localitate. În 1901 a fost ridicată biserica din piatră cu o singură cupolă; clopotniţă din piatră, alipită clădirii bisericii; curtea îngrădită cu un gard din piatră; există casă parohială; Biserica cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost sfințită la 25 octombrie 1901.

Locaşul de cult din Slobozia-Duşca a fost demolat în 1961 de autorităţile sovietice.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
231 locuitori

Zloți este o loc.st.c.f. din cadrul comunei Codreni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de oameni. Loc.st.c.f. Zloți a fost înființată în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.