14 july 2024, 19:19 views 32663
Materiale din compartiment: All news |

Tomai, UTA Găgăuzia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
5014 locuitori

Tomai este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Satul are o suprafaţă de circa 3.04 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 13.71 km. Comuna Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1790.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5014 locuitori, dintre care 49.80% - bărbaţi și 50.20% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei în cadrul satului: 95.07% - găgăuzi, 1.60% - ruşi, 0.92% - ucraineni, 0.74% - bulgari, 0.72% - moldoveni, 0.56% - ţigani, 0.40% - alte etnii. În satul Tomai au fost înregistrate 1357 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.7 persoane.

[top]Istoria localitaţii

Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1790. Este o fostă așezare a tătarilor nogai care au fost constrînși de guvernul țarist să părăsească Bugeacul fiind strămutați în Crimeea, Azov și Stavropol. Satul a fost populat de coloniștii găgăuzi veniți de la sud de Dunăre și stabiliți în sudul Basarabiei în cadrul procesului de colonizare a Bugeacului promovat de autoritățile țariste. Noii imigranți au transformat stepele aride ale Bugeacului într-o regiune agricola fertilă.

[top]Economia locală

Din timpuri străvechi valea darnică de Tomai este renumită prin podgoriile sale. Regiunea e mai uscată ca alte părţi ale ţării, avînd o porţiune considerabilă de soluri nisipoase şi lutoase, ceea ce contribuie la concentraţii mai ridicate ale zahărului în struguri. Aceşti factori au contribuit la faptul ca viticultura să fie o parte importantă a vieţii oamenilor de pe acest meleag. Zona beneficiază de condiţii perfecte pentru cultivarea soiurilor pure de struguri roşii ca Merlot, Cabernet Sauvignon etc. Aici se produc cele mai bune vinuri roşii de desert din Moldova. Viticultura este ocupația de bază a localnicilor. În anul 1903 Gheorghe Topciu a fondat renumitele beciuri care păstrează o impresionantă colecție de vinuri. În prezent vinăria Tomai-Vinex este o intreprindere modernă, care se dezvoltă într-un mod dinamic şi menţine poziţii de succes în ramură vinicolă a Republicii Moldova. Fabrica este utilată cu tehnologii de producţie moderne. Ciclul închis de producere (de la cresterea butaşilor de viţa de vie pînă la îmbutelierea vinurilor) permite de a oferi consumătorilor produse de o calitate înaltă. Pentru a dezvolta viticultura şi vinificaţia în sudul Moldovei întreprinderea "Tomai-Vinex" a fondat în satul Tomai gospodaria proprie de pepinierie de butaşi. Toate lucrările se produc în baza experienţei de frunte a liderilor în producerea viţei de vie.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
312 locuitori

Tîrzieni este un sat din cadrul comunei Mălăieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 312 oameni. Satul Tîrzieni a fost menționat documentar în anul 1447.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.