Costuleni, district Ungheni
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1864
- Populația:
- 3111 locuitori
Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Satul ocupă o suprafață de 2911 ha. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău.
Contents
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni, dintre care 48.57% - bărbaţi și 51.43% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 98.00% - moldoveni, 0.99% - ucraineni, 0.61% - ruşi, 0.35% - alte etnii. În satul Costuleni au fost înregistrate 932 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3,3 persoane.
[top]Istoria localitații
În 1654, lîngă izvorul cel mare de la marginea pădurii au fost construite primele case, care au constituit temelia satului Mitoc. La început locuiau vreo 30 de familii, printre care Prepeliţă, Plugara, Zdrobau, Ciocan şi altele. Acestea erau familii de ţărani liberi, răzeşi.
[top]Economia locală
În sat activeaza 27 agenţi economici printre care o staţie de alimentare cu petrol, 2 oloiniţe, o moara de grau, BMV- materiale de construcţii şi produse de uz casnic, 3 baruri, o alimentară, 15 magazine mixte şi o saună. Majoritatea sătenilor sunt antrenaţi în sfera agriculturii. La momentul actual în sat activează două societăţi cu răspundere limitată: Via-Agro şi Fortina-Labis. SRL Via-Agro se ocupă de producerea şi comercializarea produselor agricole. SRL FortinaLabis este o întreprindere susţinută de către Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Programului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA). Filiala din satul Costuleni îl are ca director pe Plăcinta Anatol. În localitate activează şi compania Agroinserv, acordînd gospodarilor utilaje şi transport agricol.
[top]Educație, Cultură, Sănătate
Locuitorii satului Costuleni beneficiază de o grădiniţă, un liceu, două case de nunţi, o bibliotecă, un centru medical, o casă de cultură, două terenuri de sport. Grădiniţa, educă copiii de la vîrsta de trei ani pînă la vîrsta şcolară. Este o grădiniţă cu două etaje şi un teren mare de joacă cu leagăne, tobogane pentru copii. Grădiniţa dispune de o sală de festivităţi în care se organizează sărbători şi diverse evenimente pentru copii.
[top]Monumente istorice
Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil ridicată de localnicii din Costuleni sub îndrumarea părintelui Vichente Guma (1871-1947) şi deschis uşile în anul 1905. După insataurarea puterii sovietice biserica a fost închisă timp de patruzeci de ani. Din 1989 biserica a fosr redeschisă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 38 locuitori
Balinţii Noi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de locuitori. Satul Balinții Noi a fost menționat documentar în anul 1909.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.