03 october 2023, 04:39 views 44462
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Costuleni, district Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
3111 locuitori

Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Satul ocupă o suprafață de 2911 ha. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni, dintre care 48.57% - bărbaţi și 51.43% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 98.00% - moldoveni, 0.99% - ucraineni, 0.61% - ruşi, 0.35% - alte etnii. În satul Costuleni au fost înregistrate 932 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3,3 persoane.

[top]Istoria localitații

În 1654, lîngă izvorul cel mare de la marginea pădurii au fost construite primele case, care au constituit temelia satului Mitoc. La început locuiau vreo 30 de familii, printre care Prepeliţă, Plugara, Zdrobau, Ciocan şi altele. Acestea erau familii de ţărani liberi, răzeşi.

[top]Economia locală

În sat activeaza 27 agenţi economici printre care o staţie de alimentare cu petrol, 2 oloiniţe, o moara de grau, BMV- materiale de construcţii şi produse de uz casnic, 3 baruri, o alimentară, 15 magazine mixte şi o saună. Majoritatea sătenilor sunt antrenaţi în sfera agriculturii. La momentul actual în sat activează două societăţi cu răspundere limitată: Via-Agro şi Fortina-Labis. SRL Via-Agro se ocupă de producerea şi comercializarea produselor agricole. SRL FortinaLabis este o întreprindere susţinută de către Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Programului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA). Filiala din satul Costuleni îl are ca director pe Plăcinta Anatol. În localitate activează şi compania Agroinserv, acordînd gospodarilor utilaje şi transport agricol.

[top]Educație, Cultură, Sănătate

Locuitorii satului Costuleni beneficiază de o grădiniţă, un liceu, două case de nunţi, o bibliotecă, un centru medical, o casă de cultură, două terenuri de sport. Grădiniţa, educă copiii de la vîrsta de trei ani pînă la vîrsta şcolară. Este o grădiniţă cu două etaje şi un teren mare de joacă cu leagăne, tobogane pentru copii. Grădiniţa dispune de o sală de festivităţi în care se organizează sărbători şi diverse evenimente pentru copii.

[top]Monumente istorice

Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil ridicată de localnicii din Costuleni sub îndrumarea părintelui Vichente Guma (1871-1947) şi deschis uşile în anul 1905. După insataurarea puterii sovietice biserica a fost închisă timp de patruzeci de ani. Din 1989 biserica a fosr redeschisă.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
879 locuitori

Albina este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereni, Albina și Fetiţa. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de oameni. Satul Albina a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.