Costuleni, raionul Ungheni
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1864
- Populația:
- 3111 locuitori
Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Satul ocupă o suprafață de 2911 ha. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău.
Cuprins
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni, dintre care 48.57% - bărbaţi și 51.43% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 98.00% - moldoveni, 0.99% - ucraineni, 0.61% - ruşi, 0.35% - alte etnii.
În satul Costuleni au fost înregistrate 932 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3,3 persoane.
[în sus]Istoria localitații
În 1654, lîngă izvorul cel mare de la marginea pădurii au fost construite primele case, care au constituit temelia satului Mitoc. La început locuiau vreo 30 de familii, printre care Prepeliţă, Plugara, Zdrobau, Ciocan şi altele. Acestea erau familii de ţărani liberi, răzeşi.
Mai la sud, nu departe de izvor, pe lîngă şcoală parohială, locuia boierul Vrabie, aşezat cu traiul în această zonă după 1775. În jurul curţii boiereşti trăiau argaţii de la stîne. Argaţii locuiau în casele şi aşezările ce erau situate pe ambele părţi ale drumul ce lega satul Costuleni de satul Măcăreşti. Cei mai apropiaţi oameni ai boierului erau familiile: Berbecaru, Bruja, Chirinciuc, Solomon, Rusu, Slavenschi. Toţi erau veniţi din partea de nord a Basarabiei, fugiţi din Bucovina, stăpînită pe atunci de Imperiul Austro-Ungar. Aşa au trăit locuitorii satului Mitoc pînă în 1812, cînd a fost alipită Basarabia la Rusia. În 1864, cînd a avut loc reforma agrară, aşezarea Mitoc s-a contopit cu curtea boierului Vrabie, luînd numele de Costuleni, care avea peste o sută de familii.
Există două variante ale originii toponimului Costuleni. Conform legendei, boierul din localitate ar fi avut o fată, foarte frumoasă, la care veneau peţitorii din satele vecine s-o ceară de nevastă, dar ea „costa” foarte scump. Tinerii deseori se întîlneau pe drum spre curtea boierului, şi se întrebau:
-Unde te duci?
-Să văd cît costă Ileana.
De la o vreme au început să spună mai pe scurt „La cost Ileana”, de unde şi denumirea satului – Costuleni.
Cealaltă variantă pare a fi mai plauzibilă, susţinînd că partea veche a satului e situată pe o costişă iar celor care locuiau aici li se zicea că sunt de pe coastă şi de aici denumirea Costuleni.
În 1882 a fost construită şcoala primară ministerială, pe locul curţii boierului Vrabie, care a lăsat moşia Mitropoliei din Iaşi, plecînd în Franţa. Predare obiectelor de studii se făcea de către dascălul Gheorghe Pavencu, care mai tîrziu devine diacon. În şcoala nouă primul învăţător a fost Luca Muranevici, care a lucrat pînă în 1916.
În anii 1904-1905, în perioada războiului ruso-japonez, au fost mobilizaţi pe front mulţi locuitori ai satului Costuleni. Mulţi dintre grănicerii care făceau serviciul în armata rusă cîte 25 de ani s-au căsătorit şi au rămas în sat: Eftimov, Politarov, Cladco, Vişinevschi, Nadahoschi, Obor.
În această perioadă din regiunea Hotinului autorităţile ţariste au strămutat circa 30 de familii de ucraineni şi astfel s-a înfiinţat sătucul Şîcoveţ, care pînă in 2003 a aparţinut adminisrativ de Costuleni. Tot de Costuleni au aparţinut şi aşezările Brătuleanca - unde trăiau arendaşii moşierului Levitki şi şeful ocolului silvic “Prut”, împreună cu alţi funcţionari, în total vreo 13 famili; aşezarea Căligăra, unde a trăit grecul Gheorghe cu familia sa şi locuitorul Andrei Lupu.
[în sus]Economia locală
În sat activeaza 27 agenţi economici printre care o staţie de alimentare cu petrol, 2 oloiniţe, o moara de grau, BMV- materiale de construcţii şi produse de uz casnic, 3 baruri, o alimentară, 15 magazine mixte şi o saună.
Majoritatea sătenilor sunt antrenaţi în sfera agriculturii. La momentul actual în sat activează două societăţi cu răspundere limitată: Via-Agro şi Fortina-Labis.
SRL Via-Agro se ocupă de producerea şi comercializarea produselor agricole.
SRL FortinaLabis este o întreprindere susţinută de către Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Programului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA). Filiala din satul Costuleni îl are ca director pe Plăcinta Anatol.
În localitate activează şi compania Agroinserv, acordînd gospodarilor utilaje şi transport agricol.
[în sus]Educație, Cultură, Sănătate
Locuitorii satului Costuleni beneficiază de o grădiniţă, un liceu, două case de nunţi, o bibliotecă, un centru medical, o casă de cultură, două terenuri de sport.
Grădiniţa, educă copiii de la vîrsta de trei ani pînă la vîrsta şcolară. Este o grădiniţă cu două etaje şi un teren mare de joacă cu leagăne, tobogane pentru copii. Grădiniţa dispune de o sală de festivităţi în care se organizează sărbători şi diverse evenimente pentru copii.
Liceul Teoretic Costuleni este o clădire cu trei etaje fiind dotat cu o sală de festivităţi, sală de sport, atelier pentru cursul de muncă şi un teren sportiv. In cadrul liceului activează cercul de şah, de croitorie, croşetări şi de pictură.
Casa de cultură are în cadrul ei o bibliotecă, care asigură copiilor şi tuturor doritorilor accesul la informaţii şi literatură. În incinta casei de cultură la fiecare sfîrşit de săptămînă se organizează discotecă pentru tineret.
Din decembrie 2005 internet clubul oferă acces locuitorilor satului Costuleni la reţeaua globală.
[în sus]Monumente istorice
Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil ridicată de localnicii din Costuleni sub îndrumarea părintelui Vichente Guma (1871-1947) şi deschis uşile în anul 1905. După insataurarea puterii sovietice biserica a fost închisă timp de patruzeci de ani. Din 1989 biserica a fosr redeschisă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 38 locuitori
Fedoseevca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Fedoseevca alcătuia 38 de oameni în anul 2006. Satul Fedoseevca a fost înființat în anul 1921.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.