23 june 2024, 06:42 views 20393

Alexandrovca, district Floreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
453 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Trifăneşti, raionul Floreşti. Satul are o suprafaţă de circa1.18 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.46 km. Satul este situat pe malul stîng al rîului Căinari, la distanța de 20 km de oraşul Floreşti și la 129 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 453 de oameni, dintre care 47.02% - bărbaţi și 52.98% - femei. Structura etnică a populaţiei era următoarea: 39.51% - moldoveni, 59.38% - ucraineni, 1.10% - ruşi.

[top]Istoria localitații

Vatra satului Alexandrovca a fost populată de oameni din cele mai vechi timpuri. Aici au fost descoperite urmele a două staţiuni din epoca pietrei (40 – 6 mii de ani în urmă), două vetre de sate părăsite din mileniul IV î.Hr. şi 5 vetre de aşezări umane din sec. II-IV d.Hr. În apropierea localității se află 2 movile funerare lăsate de către nomazii asiatici care au trecut prin acest areal în epoca marilor migrații. Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1895. A fost întemeiat de coloniștii veniți din ținutul Hotin, cărora boierul Pleşco, care stăpînea pămîntul din acea zonă, le-a oferit 500 ha cu un termen de rascumpărare de 40 ani. În perioada interbelică localitatea Alexandrovca făcea parte din plasa Floreşti, județul Soroca. Satul dispunea de o fabrică de ulei, cooperativă agricolă, moară de apă, școală primară mixtă, poștă, primărie. Vechea moară funcţionează şi în zilele noastre, fiind pusă în funcţiune pe baza energiei electrice.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
99 locuitori

Valea Satului este un sat din cadrul comunei Dolinnoe, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 99 de oameni. Satul Valea Satului a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.