03 october 2023, 04:19 views 26536
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery |

Făureşti, the municipiu Chisinau

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
466 locuitori

Făurești este un sat din comuna Ciorescu în componenţa municipiului Chișinău. Localitatea este situată în centrul Moldovei, la o distanță de 1 km de comuna Ciorescu și la 18 km de Chișinău. Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 466 de oameni, dintre care 47.85% - bărbaţi și 52.15% - femei. Componența etnică a populaţiei satuluiu este următoarea: 98.93% - moldoveni, 0.21% - ucraineni, 0.85% - ruşi.

[top]Istoria localitații

Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești. Localitatea, amplasată pe malul stîng al rîului Ichel este atestată într-un act din 1634, cînd un oarecare Guţul din Făureşti apare ca martor la stabilirea hotarelor moșiei satului Dragomireşti. În 1719 o jumătate de sat aparţinea lui Nicolae Donici, iar la 1720 o parte din sat era cumpărată de Darie Donici din Stețcani. În 1836 satul avea 49 de gospodării cu o populație de 297 de oameni. Moșierul Ion Ciorescu, fondatorul școlii agricole din Cricova, avea aici pămînt, pădure, o moară. Atunci cînd a decedat, în 1886, a fost înmormîntat la Făureşti, dar, conform testamentului defunctului, urma să fie transferat la Cricova, pe teritoriul şcolii întemeiate de el, dar care încă nu era finisată. În perioada sovietică la Făureşti s-a aflat o secţie a gospodăriei experimentale a Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Zootehniei şi Medicinii Veterinare cu sediul în Ciorescu. În localitate a fost deschisă o şcoală primară, cămin cultural cu instalaţie staţionară pentru proiectarea filmelor, bibliotecă, punct medical, două magazine, creşă-grădiniţă de copii.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
222 locuitori

Cortenul Nou este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 222 de oameni. Satul Cortenul Nou a fost menționat documentar în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.