21 november 2024, 16:15 views 20740

Buciuşca, district Rezina

Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.49 kilometri pătraţi și un perimetru de 4.48 km. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni, dintre care 46.39% - bărbaţi și 53.61% - femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 99.62% - moldoveni, 0.38% - ucraineni.

[top]Istoria localității

Prima atestare documentară a satului Buciușca datează din anul 1522. Recensămîntul din anul 1774 înregistra în localitate 15 gospodării. La începutul secolului XX la Buciușca erau 122 de gospodării locuite de 269 de săteni (137 de bărbați și 132 de femei). În sat a fost deschisă o școală,primară, funcționa moara de apă, 2 cîrciumi, poșta, primăria. Către anul 1970 în satul Buciușca trăiau 473 de oameni, activau grădinița de copii, școala primară, punctul medical, biblioteca publică, clubul. Gospodăria colectivă din localitate s-a specializat în legumicultură, cultivarea tutunului și a cerealelor.

[top]Personalităţi

Doctorul habilitat Constantin Turtă, șef de laborator la Institutul de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei, membru titular (academician) în Secția de Științe ale Naturii și Vieții a AȘM este originar din satul Buciușca, raionul Rezina. Născut la 20 decembrie 1940, Constantin Turtă a devenit un specialist de elită în domeniul chimiei coordinative și aplicării spectrosporiei Mossbauer în chimie. Constantin Turtă a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut doctoratul la Institutul de Fizică Chimică din Moscova, a activat la Institutul Politehnic din Chișinău, apoi la Institutul de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei. Este autor a numeroase articole științifice, a circa 20 de brevete de invenție.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
357 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.