Clişova Nouă, district Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1985
- Populația:
- 476 locuitori
Clișova Nouă este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Satul Clișova Nouă a fost întemeiat în anul 1985.
[top]Populația
Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni, dintre care 51.89% - bărbaţi și 48.11% femei. Structura etnică a populaţiei: 99.79% - moldoveni, 0.21% - ucraineni.
[top]Istoria localitații
Satul Clișova Nouă a fost întemeiat în anul 1985. Este cel mai tînăr sat din Republica Moldova, întemeiat de localnicii din Clișova după ce aceștia au fost afectați de alunecările de teren. În localitate a fost deschis un Muzeul istorico – etnografic, care numără peste 150 de exponate, ce poartă semnul muncii străvechilor locuitori ai satelor de pe ambele parţi ale rîului Răut, din zona de centru a Moldovei. Un loc aparte îl ocupă în muzeu grupa prelucrării fibrelor textile: lîna, cînepa şi inul. Izvorîtă din necesitatea pregătirii vestimentaţiei textile – mai subţiri vara (din vegetale) şi mai călduroase iarna (din fibre animaliere) activitatea de tors – ţesut a determinat crearea primelor unelte şi instalaţii specializate. Parte din aceste utilaje pot fi văzute în muzeu. Aici sînt prezentate furca, vîrtelniţa, rîşchitorul, dar și roata de tors şi răsucit, diferite tipuri de urzitoare. Colecţia de prosoape vechi de borangic vorbește despre faptul că paralel cu oieritul, strămoşii noștri se ocupau şi cu creşterea viermilor de mătase. Un loc aparte îl are covorul. Colecția de covoare se impune prin stil, calitate si diversitate de modele, au o cromatica liniştita, redusă la 7-8 culori obţinute cu ajutorul coloranţilor naturali. E variat şi ornamentul acestor covoare: vegetal zoomorf, antropomorf, dar prevalează cel geometric şi vegetal. Pe lîngă Muzeu a fost inaugurat un Complex al meșteșugurilor tradiționale care păstrează tradiția țesutului covoarelor, confecționării hainelor tradiționale.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1529
- Populația:
- 1722 locuitori
Dîngeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Dîngeni și Grinăuți. Satul Dîngeni este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița, la 1,5 km de stația de cale ferată Grinăuți și la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1722 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Dîngeni datează din 21 septembrie 1529.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.