28 may 2023, 05:46 views 19420
Materiale din compartiment: All news |

Clişova Nouă, district Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1985
Populația:
476 locuitori

Clișova Nouă este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Satul Clișova Nouă a fost întemeiat în anul 1985.

[top]Populația

Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni, dintre care 51.89% - bărbaţi și 48.11% femei. Structura etnică a populaţiei: 99.79% - moldoveni, 0.21% - ucraineni.

[top]Istoria localitații

Satul Clișova Nouă a fost întemeiat în anul 1985. Este cel mai tînăr sat din Republica Moldova, întemeiat de localnicii din Clișova după ce aceștia au fost afectați de alunecările de teren. În localitate a fost deschis un Muzeul istorico – etnografic, care numără peste 150 de exponate, ce poartă semnul muncii străvechilor locuitori ai satelor de pe ambele parţi ale rîului Răut, din zona de centru a Moldovei. Un loc aparte îl ocupă în muzeu grupa prelucrării fibrelor textile: lîna, cînepa şi inul. Izvorîtă din necesitatea pregătirii vestimentaţiei textile – mai subţiri vara (din vegetale) şi mai călduroase iarna (din fibre animaliere) activitatea de tors – ţesut a determinat crearea primelor unelte şi instalaţii specializate. Parte din aceste utilaje pot fi văzute în muzeu. Aici sînt prezentate furca, vîrtelniţa, rîşchitorul, dar și roata de tors şi răsucit, diferite tipuri de urzitoare. Colecţia de prosoape vechi de borangic vorbește despre faptul că paralel cu oieritul, strămoşii noștri se ocupau şi cu creşterea viermilor de mătase. Un loc aparte îl are covorul. Colecția de covoare se impune prin stil, calitate si diversitate de modele, au o cromatica liniştita, redusă la 7-8 culori obţinute cu ajutorul coloranţilor naturali. E variat şi ornamentul acestor covoare: vegetal zoomorf, antropomorf, dar prevalează cel geometric şi vegetal. Pe lîngă Muzeu a fost inaugurat un Complex al meșteșugurilor tradiționale care păstrează tradiția țesutului covoarelor, confecționării hainelor tradiționale.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
182 locuitori

Calinovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Conform datelor din anul 1998, populaţia satului constituia 182 de oameni. Satul Calinovca a fost întemeiat în anul 1920.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.