Tăzlăuanu Valentina

Tăzlăuanu Valentina ‒ critic de teatru şi cinema, eseist, publicist, scriitor.

Născută la 5 ianuarie 1950 în comuna Druţă, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău în anul 1971.

Cariera profesională şi-o începe în calitate de redactor la Radioul Naţional (1973-1977), apoi activează în calitate de redactor la Comitetul de Stat pentru Edituri, șefă a secţiei „Artă" la săptămînalul „Literatura şi arta" (1977-1990), redactor-şef al revistei „Sud-Est", viceministru al Culturii (1997-2000).

Este autoare a numeroase articole despre viaţa teatrală şi cinematografică din Republica Moldova, dar şi a eseurilor, studiilor, publicate la diverse alte ziare şi reviste de profil. Organizator şi coordonator al Colocviilor revistei „Sud-Est". A semnat prefeţe, articole pentru alte volume. A realizat traduceri. S-a afirmat şi în calitate de scenaristă la studioul cinematografic „Moldova-film".

Membră a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova. Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Membră a PEN-clubului. Membră a Uniunii Teatrale din Moldova.

Premii şi titluri:

  • Premiul „UNITEM" pentru critică teatrală, 2009,
  • Maestru în Artă, 2009.

Filmografia:
„Nu te vom uita, Moldovă", „Moldova-film", 1979 ‒ documentar.

Opere (eseuri):
„Măsura de prezenţă", editura „Hyperion", 1991;
„Discursuri paralele", editura „Cartier", 2005;
„Lumea după Hamlet", editura „Chişinău", 2011.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2319 locuitori

Băneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Băneşti și Băneştii Noi. Localitatea se află la distanţă de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2319 oameni. Satul Băneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.