Tăzlăuanu Valentina

Tăzlăuanu Valentina ‒ critic de teatru şi cinema, eseist, publicist, scriitor.

Născută la 5 ianuarie 1950 în comuna Druţă, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău în anul 1971.

Cariera profesională şi-o începe în calitate de redactor la Radioul Naţional (1973-1977), apoi activează în calitate de redactor la Comitetul de Stat pentru Edituri, șefă a secţiei „Artă" la săptămînalul „Literatura şi arta" (1977-1990), redactor-şef al revistei „Sud-Est", viceministru al Culturii (1997-2000).

Este autoare a numeroase articole despre viaţa teatrală şi cinematografică din Republica Moldova, dar şi a eseurilor, studiilor, publicate la diverse alte ziare şi reviste de profil. Organizator şi coordonator al Colocviilor revistei „Sud-Est". A semnat prefeţe, articole pentru alte volume. A realizat traduceri. S-a afirmat şi în calitate de scenaristă la studioul cinematografic „Moldova-film".

Membră a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova. Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Membră a PEN-clubului. Membră a Uniunii Teatrale din Moldova.

Premii şi titluri:

  • Premiul „UNITEM" pentru critică teatrală, 2009,
  • Maestru în Artă, 2009.

Filmografia:
„Nu te vom uita, Moldovă", „Moldova-film", 1979 ‒ documentar.

Opere (eseuri):
„Măsura de prezenţă", editura „Hyperion", 1991;
„Discursuri paralele", editura „Cartier", 2005;
„Lumea după Hamlet", editura „Chişinău", 2011.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
336 locuitori

Floreni este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 336 de oameni. Satul Floreni a fost înființat în anul 1949.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.