25 octombrie 2010, 17:27 views 85151
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Muzica clasică

Maria BieșuCreaţiile fondatorilor muzicii clasice din Moldova au fost adunate în acest compartiment.

Unul dintre primii compozitori de muzica clasică din Moldova a fost Gavriil Muzicescu. Meritul său deosebit constă în faptul, că el e întemeietorul muzicii academice moldoveneşti, unul dintre primii care a adaptat  muzica etnică pentru interpretare corală.

Eugen Coca – compozitorul, care a scris muzica pentru prima comedie muzicală moldovenească «Марийкино счастье», îmbogăţind muzica clasică moldovenească сu asemenea genuri precum opera, muzica simfonică, muzica corală şi muzica pentru pian.

Ștefan Neaga este unul dintre fondatorii uniunii compozitorilor din Moldova, care a făcut cadou muzicii clasice mondiale astfel de creaţii precum „Poema Nistrului”, cantatele „Ştefan cel Mare” şi „Basarabenii” şi mai e cel care a scris în 1945 muzica pentru imnul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Maria Cebotari și Maria Bieșu sînt primadonele muzicii vocale academice moldovenești, și bineînțeles Mihail Munteanu – prim solist al operei naționale.

Leonid Gurov, Solomon Lobeli, Eduard Lazarev, Alexei Stîrcea, Vasile Zagorschi – aceste nume sînt, de asemenea, cunoscute în lumea întreagă, iar moştenirea muzicală lăsată de ei, este o mîndrie a arhivei naţionale şi ocupă un loc de cinste în inimile oamenilor diferitor generaţii, cu preferinţe muzicale diverse.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
612 locuitori

Blindeşti este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 612 oameni. Satul Blindești a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.