Naforniță Valentina

Valentina Naforniță – cîntăreață de operă, soprană.

S-a născut la 10 iunie 1987 în satul Cuhnești, raionul Glodeni, Republica Moldova. La vîrsta de cinci ani o aflăm deja pasionată de muzica ușoară, participînd la primul ei concurs muzical. Avea șapte ani, cînd aflase că la școala de muzică venise un profesor de vioară și chiar dacă nu-și dădea prea bine seama ce înseamnă să cînți la vioară, își dorea cu toate fibrele sufletului să învețe muzică, părinții au încurajat-o în această dorință, oferindu-i tot sprijinul necesar. Tatal ei, de profesie contabil-șef al gospodăriei agrare din sat, avînd încredere în talentul fiicei sale a făcut tot posibilul și imposibilul ca la Cuhnești să fie deschisă Școala Muzicală, pentru ca Valentina sa nu fie nevoită să se trezească la ora 4 ca să plece în centrul raional, la Școala Muzicală sau să se vadă nevoită să locuiasca la internat, ca să poată studia muzica.

Valentina a frecventat și cercul de dansuri, a cîntat în cor, era în permanență pe scenă. Visul ei ditotdeauna a fost să fie solistă, să se afle în prim-plan. În anii de școală a participări la diferite concursuri, alegîndu-se mereu cu premii.

Muzica de operă o descoperă la vîrsta de 16 ani, cînd decide să se înscrie la Colegiul Naţional de Muzică „Ștrefan Neaga” din Chişinău, ca să studieze muzica, în special, muzica uşoară. Dar pe atunci la Colegiu nu era o asemenea facultate. I s-a spus că poate studia doar la Facultatea de Canto Clasic şi că poate încerca să susțină examenele pentru această facultate. Nu a speriat-o propunerea, căci cîntase în cadrul coruluiu într-o manieră clasică. Astfel, cîntîtnd pentru prima oară solo un fragment muzical din muzica clasică, înțelege că, de fapt, aceasta este menirea și vocația ei și că asta și-a dorit mereu să facă. A avut marele noroc să o aibă în calitate de profesoară pe Margareta Ivanuș, cea mai bună interpreta a romanțelor clasice din republică, care a avut o mare contribuție la educația ei muzicală. A învățat-o să cînte cu toate fibrele ființei sale, din tot sufletul, dar natural fără să-și forțeze vocea, dedicîndu-se sincer publicului. La Colegiu a început frumoasa poveste de dragoste a Valentnei cu baritonul Mihai Dogotari. În anul 2006 absolvește cu brio Colegiul, continuîndu-şi studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, avîndu-le în calitate de profesoare pe sopranele Maria Slătinaru Nistor şi Eleonora Enăchescu, după care a urmat un program de studii de masterat sub coordonarea Eleonorei Enăchescu, la Departamentul de Voce a Universității Naționale de Muzică din București. În urma unui concurs soprana este angajată în calitate de solistă la Opera Națională din București. Valentina mai studiază după ce termină masteratul la București timp de un an la Opera de Stat de la Viena, unde fusese invitată.

Valentina Naforniță are în palmaresul ei numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind BBC Cardiff Singer of the World obținut în anul 2011, la vîrsta de doar 24 de ani, alături de Premiul "Esordienti" ("Tineri la început de carieră"), la cea de-a LXII-a ediţie a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011), dar şi Premiul de Excelenţă la Concursul Trofeul "Ion Dacian" Bucureşti (2011).

În același an, cel al triumfului său, Valentina Naforniță primește propunerea Operei de Stat de la Viena, fiind angajată în calitate de solistă, mai întîi pentru stagiunea 2011-2012, ca apoi să încheie cu ea un contrat cu dată fixă pînă în anul 2016.

Tot în anul 2011, după cîștigarea mai multor trofee, Valentina Naforniță se căsătorește cu baritonul Mihai Dogotari, care e și el solist al Operei de la Viena.

În cadrul Operei de Stat de la Viena soprana a interpretat următoarele roluri: Lisa din "La Sonnambula", de Vincenzo Bellini, Papagena din "Die Zauberflöte/ Flautul fermecat", de Wolfgang Amadeus Mozart, Barbarina din "Le Nozze di Figaro/ Nunta lui Figaro", de acelaşi compozitor, Giannetta din "L'Elisir d'amore/ Elixirul dragostei", de Gaetano Donizetti. Cu fiecare stagiune la Opera de Stat din Viena repertoriul Valentinei se lărgește, interpretînd și alte roluri: Marzelline din "Fidelio", de Ludwig van Beethoven, Musetta din "La Bohème", de Giacomo Puccini, Najade din "Ariadne auf Naxos", de Richard Strauss, Clorinda din "La Cenerentola/ Cenuşăreasa" de Gioachino Rossini şi multe altele.

Participă la Festivalul Internaţional Eisteddfod de la Llangollen, iar în anul 2012, este invitată să cînte la Concursul Internaţional de Operă de la Paris, luînd Premiul II.

Programul Valentinei Naforniţă în stagiunea 2012-2013 a inclus debutul său la Teatro alla Scala din Milano, în rolul Gildei din "Rigoletto", de Giuseppe Verdi și un recital la Wiener Musikverein, după care vor urma rolul Musettei din "La Bohème", de Giacomo Puccini, alături de Orchestra Radio Olandeză la Concertgebouw din Amsterdam şi Gala AIDS de la Bonn. Ea pleacă în turneu împreună cu trupa Operei de Stat din Viena în Japonia, cu "Le Nozze di Figaro", de Wolgang Amadeus Mozart şi "Die Zauberflöte", de acelaşi compozitor.

În luna februarie 2013 susține prima seară de lieduri la Wiener Musikverein, iar cu orchestra BBC a avut în 2013 un turneu în China.

În august 2013 debutează ca Marzelline în "Fidelio" într-un spectacol al Operei de la Lyon la Festivalul din Edinburgh, apoi au urmat roluri la Staatsoper Unter den Linden Berlin și la Bayerische Staatsoper din München.

În noiembrie 2013 Valentina Naforniță a reușit să ajungă și în Moldova, pentru a deschide un frumos concert, interpretînd imnul de stat al Republicii Moldova și alte cîteva bucăți muzicale, spre deliciul publicului autohton și al oaspeților republicii.

În 2014 a susținut concerte de gală cu Elīna Garanča la Göttweig și Kitzbühel, iar cu Rolando Villazón la Aalborg.

La Festivalul George Enescu în septembrie 2015 a interpretat cele 7 lieduri pe versuri de Clément Marot cu Filarmonica din Viena, același concert fiind repetat mai tîrziu, în același an, la Konzerthaus din Viena.

Valentina Naforniță e o adevăratăprimadonă a Operei de Stat din Viena, cucerind an de an inimile vienezilor și oaspeților orașului. La ora actuală este una dintre cele mai populare și cotate cîntărețe de operă din lume, onorîndu-și și promovîndu-și țara prin succesele obținute, căci de fiecare dată cînd iese în scenă este anunțată în calitate de cîntăreață de operă din Moldova. Îi este dor de casă și se străduie să vină în Moldova cît de des are ocazia, de regulă, de două ori pe an, combinînd utilul cu plăcutul, încercînd să-și viziteze și rudele, dar și să susțină concerte pe scenele din Republica Moldova, în special, evoluează anual la Gala Generozitatii, eveniment marca „Copil, Comunitate, Familie” (CCF).

 Valentina Naforniţă şi Mihai Dogotari s-au stabilit la Viena, cumpărîndu-și o casă într-un orăşel din apropierea Vienei, astfel e împlinită, ducînd o viață frumoasă, construindu-și cariera cu succes.

Este cu adevărat divă, dăruindu-le cu mărinimie tuturor din divinul vocii și din irepetabila ținută scenică, rămînind și în viața de zi cu zi o persoană senină, binevoitoare, stilată. Totodată, fiind o persoană extrem de disciplinată, modestă și foarte sîrguincioasă. Practică yoga, duce un mod de viață sănătos și se bucură de tot ce i-a hărăzit Dumnezeu, dar și de cele obținute prin muncă asiduă.

Titluri și premii:

  • Premiul Mare BBC Cardiff Singer of the World, 2011,
  • Premiul "Esordienti" ("Tineri la început de carieră"), în cadrul celei de-a LXII-a ediţii a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana), 2011,
  • Premiul de Excelenţă la Concursul "Ion Dacian" Bucureşti, 2011,
  • Premiul II la Concursul Internaţional de Operă de la Paris, 2012 etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.