Materiale din compartiment: Galeria foto |

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici" a fost fondată în anul 1930 la Tiraspol de către A. Climov.

Repertoriul Orchestrei cuprinde lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice, dar și muzica sacră. O deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova. În orchestră sînt peste 80 de instrumentişti profesionişti.

Pe parcursul anilor de activitate au avut loc colaborări cu compozitori şi dirijori, cum ar fi D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, D. Şostakovici, A. Haciaturean, A. Gauk, K. Kondraşin, O. Cekigean, O. Jansons, A. Vieru, C. Ţăranu, V. Munteanu etc.

Orchestra a participat la numeroase Festivaluri Internaţionale din Portugalia, Germania, Italia, Spania, România şi a efectuat turnee de mare succes în lumea întreagă. Orchestrei i s-a conferit titlul onorific de Colectiv Emerit din Republica Moldova.

Din 2004 este angajat în calitate de dirijor al Filarmonicii Naţionale „Serghei Luchevici” Mihail Secichin. Activitatea dirijorală cuprinde turnee cu concerte și spectacole de operă şi balet în Rusia, Belarusi, Ucraina, Italia, România, Spania.

În 1996 dirijorului Mihail Secichin i s-a conferit titlul onorific de Maestru în Artă.

Din anul 2005 dirijor al orchestrei devine Mihai Agafița. Pe parcursul activităţii lui a dirijat circa 180 concerte simfonice şi spectacole de balet în multe tări din afara Moldovei, așa pre: cum Belarusi, Rusia, Ucraina ș. a. Mihai Agafiţa a realizat turnee în Spania, Portugalia, Italia, Franţa, Monaco, Malta, Tunisia, Grecia.


În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1978
Populația:
1525 locuitori

Bugeac este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Bugeac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de municipiul Comrat și la 97 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1525 de oameni. Satul Bugeac a fost înființat în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.