Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Orchestra Naţională de Cameră

Orchestra Naţională de Cameră funcţionează permanent în Sala cu Orgă de la Chișinău. Orchestra a fost fondată în 1988 la iniţiativa dirijorului Alfred Gherșfeld. Cu  orchestra colaborează permanent dirijorii Gh. Mustea, M. Secichin, V. Doni, O. Palymski. Pe parcursul anilor funcţia de prim-dirijor a orchestrei au deţinut-o Alexandru Samoilă, Dumitru Goia, Evghenii Samoilov, Liviu  Buiuc, Cristian Florea.

Membrii orchestrei  sînt  absolvenţi  ai  instituţiilor  de  învăţămînt  superior muzical din Chișinău, Moscova, Nijnii Novgorod. Fiecare  muzician  este  şi  solist,  cîntînd concerte pentru instrumente solo  şi orchestră, formînd  totodată diferite ansambluri instrumentale.

Repertoriul Orchestrei Naţionale de Cameră cuprinde toată muzica universală  de  cameră. Majoritatea programelor de concerte ale Orchestrei Naţionale de Cameră  conţin  creaţii  interpretate în premieră, în fiecare an în repertoriu apar circa 50 de lucrări muzicale.

Orchestra Naţională de Cameră a înregistrat un CD în  colaborare cu trompetistul francez Bernard Soustrot, lansarea căruia a avut loc la Teatrul „Montansier de Versailles” (1998).

Orchestra este cunoscută în lume grație turneelor artistice în: Rusia, Ucraina, România, Spania, Germania, Franţa,  Italia, Turcia, Israel, SUA și etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1454 locuitori

Cîrnăţenii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîrnăţenii Noi și Sălcuţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de oameni. Satul Cîrnăţenii Noi a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.