20 octombrie 2010, 17:43 views 41530

Jambon

Ingrediente:

  • 1 kg piept de porc,
  • ½ pahar ulei,
  • 2 linguri unt,
  • ½ pahar vin alb sec,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • ½ linguriţă paprica,
  • 2-3 foi de dafin,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Pentru stratul de legume:

  • 1 morcov,
  • 1 ceapă,
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau ţelină.

Pentru garnitură:

  • 1-2 dovlecei,
  • 2 cepe,
  • 6-8 ciuperci shampignons,
  • 1/3 pahar de porumb conservat,
  • 3 linguri vin alb de masă,
  • 2 linguri ulei,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Carnea se curăţă de pieliţe şi de grăsimea de prisos, apoi se unge bine cu un amestec de sare, piper, paprica, foi de dafin, şi usturoi pisat şi se stropeşte cu vin. Se pune la marinat pentru 24 ore. Într-o tavă unsă cu unt se pune stratul din legume: rădăcinile şi ceapa tăiate feliuţe. Deasupra se pune carnea, foile de dafin se înlătură. Pe carne se pun bucăţele de unt, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor, temperatura de 200°C pentru 45 minute.

Cînd este gata, jambonul se taie porţii şi se serveşte fierbinte cu garnitură.

Prepararea garniturii: Dovleceii se taie rondele, ceapa – semiinele, ciupercile - feliuţe. Se prăjesc în ulei toate 5-7 minute, apoi se adaugă porumbul, vinul, condimentele şi se înăbuşă 5-7 minute.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
40 locuitori

Ciobanovca este un sat din cadrul comunei Grinăuți, raionul Rîşcani. Satul este situat la 35 km de orașul Rîșcani și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 40 de locuitori. Satul Ciobanovca a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.