13 octombrie 2010, 14:05 views 48835

Mămăligă cu lapte

Ingrediente:

•    2 pahare făină de porumb,
•    3 pahare lapte,
•    1 pahar apă,
•    sare.

Mod de preparare:

Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă laptele diluat cu apa, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte din faină, sare, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului – spre centru). Mămăliga se netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului 10-15 minute cu capac. Ceaunul se scutură bine, apoi se răstoarnă mămăliga pe un fund uscat de lemn.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Doina”
bucatar-sef Putreșa Ana
or. Сhisinau, str. Trandafirilor, 6
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.