Korkina Albina

Korkina Albina (Ala) - poetesa, regizor, redactor, scenarist,traducător

Născută la 17 ianuarie 1943 în satul Vohma, regiunea Kostroma, Rusia în familia unui militar. Studiile primare le face la Iujno-Sahalinsk (1950-1954), gimnaziul la Rovno (1953-1957), urmează Şcoala Muzicală „Ştefan Neaga” de la Chișinău, secţia coregrafie (1957-1962), apoi studiază la Universitatea de Stat de la Chișinău la Facultatea de Filologie (1962-1965) şi la Institutul literar „M. Gorki” de la Moscova, secţia traduceri (1965-1970) cu teza de licenţă „150 de traduceri din poezia moldovenească şi românească”.

Îşi începe activitatea profesională în anul 1960 în calitate de balerină la Teatrul de Operă şi Balet de la Chișinău, dansează pînă în anul 1962. Lucrează apoi în calitate de regizor, redactor şi redactor superior la Televiziunea Moldovei (1970-1977), apoi devine consilier literar de literatură rusă la Uniunea Scriitorilor din RSSM (1977-1987), secretar responsabil pentru premii (1987-1992), corespondent la ziarele „Grajdanskii mir” (1991-1994) şi „Zemlea i liudi” (1994-1997), colaborator la ziarele „Novoie vremea” (1999-2000), „Stoliţa” (din 2000).

A scris un studiu de cercetare referitor la lumea dansului ‒ „Petru Leonardi”. A tradus în limba rusă poeziile lui M. Eminescu, V. Alecsandri, A. Codru, A. Lupan, D. Matcovschi, A. Ciocanu, L. Lari, P. Dudnic, T. Arghezi, M. Sorescu, N. Stoianov etc. Prima sa plachetă de versuri este editată la Chișinău în anul 1968. A scris mai multe texte pentru cîntecele din filmele moldoveneşti şi cîteva scenarii pentru filmele documentare produse de studioul cinematografic „Moldova-film”.

Este membră a Uniunilor Scriitorilor, Uniunii jurnaliştilor şi oamenilor de teatru. Maestru în literatură a Republicii Moldova (1999)

Filmografia:
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 ‒ film artistic de lung metraj ‒ texte pentru cîntece,
„Trînta”, 1977‒ film artistic de lung metraj ‒ texte pentru cîntece,
„Plugarii cereşti”, 1978 ‒ documentar ‒ scenaristă,
„Rădăcinile vieţii”, l980 ‒ film artistic de lung metraj ‒ texte pentru cîntece,
„Leonardi, în scenă!”, 1983 ‒ documentar ‒ scenaristă,
„Pe unda muzicală ‒ Moldova Sovietică”, 1980 ‒ film-concert  ̶ coautor de scenariu,
„Atragerea lemnului”, 1990 ‒ documentar ‒ scenaristă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
490 locuitori

Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.