Cruceniuc Svetlana

Svetlana Cruceniuc - manager în cinematografie, membru Uniunii cineaştilor din Moldova.

S-a născut la 17 octombrie 1958 în or. Donduşeni, Moldova. A absolvit Uneversitatea de stat din Chişinău (facultatea de economică şi finanţe). Lucrul pe specialitate l-a inceput în contabilitatea Spitalului central Republican. În anii 1992-1999 a activat în calitate de inspector fiscal Secţiei de fisc Buiucani, iar din februarie 1999 a trecut cu lucru 1a studioul "Moldova-film" unde a colaborat doispreieoe ani administrator şi director echipelor de filmare. Pentru activitatea exemplară în organizarea procesului de filmare la mai multe filme a fost primită în membri Uniunii cineaştilor din Moldova.

Regizorul Boris Conunov, care a colaborat cu S. Cruceniuc la mai nmite filme o caracterizează în următorul fel: "La fiecare din filme în care am lucrat împreună Svetlana a demonstrat profesionalism înalt, organizator exemplar al procesului de filmat, capabila să cupriindă tot procesul de crearea filmului. Stilul ei de lucru se caracterizază prin cerinţe înalte la calitatea producței şi ten­dinţa de a obţine oele mai înalte rezultate, la foarte bine contactează ou membrii echipelor de filmare, şi crează pe teret o atmosferă creativă şi binevoitoare.

La începutul anilor 80 studioul "Moldova film" a iniţiat prodefcerea portretelor de creaţie a cineaştilor moldoveni, majoritatea despre actorii noştri renumiţi. Cu aceste scurtmetraje actorii noştri se întîineau mai des cu spectatorii în satele republicii, Povestind despre creaţia sa în filmele naţionale. Svetlana a luat parte la crearea a mai multelor de portrete despre creaţia lui Mihai Volontir, Maria Sagaidac, Grigore Grigoriu, Svetlana Toma şi a. Aceste filme şi astăzi pot fi folosite ca material ilustrativ la lecţii despre creaţia acestor cineaşti la AMTAF şi alte instituţii de studierea artelor.

Filmografia peliculelor cu participarea S.Oruceniuc:

"Strada, strada" (1981) documentar,
"Vînatul în Moldova" (1982) ţfecu- mentar,
"Dincolo de viaţă" (1982) documentar,
"Oraşul Soroca" (l983) documentar,
"Dansul toamnelor noastre" (1985) documentar,
"Unde a plecat beţivul?" (1986) documentar,
"Decabriştii în Moldova" (l987),
"Grădinăritul în Moldova" (1988) social,
"Irigarea prin picături" (1988) social,
"Procesul tehnologic producerii floarei soarelui" (1988) social,
"Procesul tehnologic prodecerii prunelor" (1988) social, în 1990 a lucrat la trei ediţii reviste, satirice "Usturici".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
524 locuitori

Niorcani este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 524 de oameni. Satul Niorcani a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.