Varlei Natalia

Natalia Varlei - Artistă emerită din RSFSR (1989), Laureată a Premiului RSFSR "N. Krupskaia" (1984), Premiul "Dragostea de nestins a spectatorilor" în cadrul Festivalului al X-lea de la Sanct Petersburg "Vivat, kino Rossii" (2002).

În viaţa actriţei sînt multe date legate de istoria ţării natale. S-a născut la 22 iunie 1947 în al 8-lea an de după război, în oraşul Constanţa (România), unde tatăl său, căpitan de Marină, consilier, Vladimir Varlei, activa pe atunci. Neamul mamei - Ariadna Seniavin provine din Franţa. Iar copilăria Natalia și-a petrecut-o în or. Murmansk, la nordul Rusiei.

Atracţia față de artă a avut-o chiar din copilărie. Deja la vîrsta de 4 anişori a început să compună versuri. La sfîrşitul anilor ´50 cînd familia s-a mutat cu traiul la Moscova, Natalia a îndrăgit circul şi pe ascuns de părinţi a început să facă studii la Şcoala de Stat a Circului şi Estradei. În anul 1965, după absolvirea Școlii de Circ s-a angajat în calitate gimnastă la Circul de la Moscova de pe str. Țvetnoi builvar. Concomitent Natalia a încercat să studieze muzica, desenul. Ea a avut marele noroc să lucreze în cadrul programului renumitului clovn L. Enghibarov şi desigur tot aici ea a lucrat şi sub tutela nemijlocită a lui Iuri Nikulin, cu care s-a produs împreună în renumita peliculă ("Kavkazkaia plennița" Prizionera din Kaucaz") a lui Leonid Gaidai.

În cinematografie o aduce regizorul G. Iungvald-Hilchevici văzind-o într-un număr de circ. El i-a propus să se filmeze în filmul său "Formula curcubeului" (1966) într-un rol mic, cel al surorii medicale Vera. Anume acest an a devenit unul de cotitură în biografia actoricească a Nataliei. După mărturisirile soţiei lu Gaidai, Nina Grebeşcova, soţul ei nu putea găsi demult timp actrița pentru rolul principal în filmul "Prizionera din Kaucaz" -"sportivă, comsomolistă" o actriţă ce ar avea mai multe calităţi, mai ales sportive. Natalia Varlei era, practic, unica, din mai multe candidate pentru rolul Ninei, care a corespuns tuturor acestor cerinţe. Filmul "Prizionera din Kaucaz" a stabilit recordul de - 80 de milioane de spectatori în cinematografele ţării, doar într-un an de difuzare. Natalia Varlei a devenit una dintre cele mai de vază stele a filmului rusesc. Au apreciat destul de înalt calităţile Nataliei şi regizorii de la studioul "Moldova-film".

La aniversarea de 300 ani de la naşterea domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir în Moldova s-a produs filmul cu aceeași denumire. Pentru rolul fiicei boierului lordache Ruset, cel mai principal rol feminin, regizorii Vlad Ioviţă şi Vitalie Calaşnicov au invitat-o pe Natalia Varlei, care corespundea cerinţelor acestui rol: mergea bine călare, mînuia exelent sabia şi avea o experiență destul de serioasă deja în calitate de actriţă dramatică. Spre deosebire de tatăl eroinei sale - lordache Ruset, aceasta nu l-a trădat pe domnul Moldovei Dimitrie Cantemir, ci l-a ajutat mult în luptele cu Armata Turciei, demonstrînd vitejie enormă şi demnitate ostăşească fără precedent. Într-un alt film moldovenesc "Vîrsta de trecere" Varlei a interpretat rolul unei tinere entuziaste Isolda, care a constituit, într-un fel, punctul de pornire al întregii acţiuni din acest film, regizat de Boris Conunov.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
130 locuitori

Lenin este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (Transnistria), Republica Moldova. În componența comunei intră localitățile Pervomaisc, Pobeda, Stanislavca și Lenin. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 138 km de Chișinău. Conform datelor anului 2007 populația satului constituia 130 de oameni. Satul Lenin a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.