Darienco Domnica

Artistă a Poporului din Republica Moldova şi fosta Uniune Sovietică. În anul 2009, a împlinit 90 de ani. Dintre aceștia, mai mult de 60 de ani a lucrat în teatru şi a jucat in filme. Poate părea un paradox, dar a venit în cinematografia Republicii Moldova, atunci cînd această artă nu există încă în mod oficial în ţară. În 1938, compatriotul nostru – un viitor scriitor celebru Piotr Verşigora, absolvind facultatea de regie de la VGIK, a filmat la Studioul din Kiev un film documentar-artistic despre RASSM – „Moldova Sovietică”, avîndu-i în calitate de actori pe elevii de la Şcoala Teatrală din Odessa: Chiril Ştirbu, Constantin Constantinov, Ecaterina Cazimirova şi Domnica Darienco.

La acel moment ea avea doar 19 ani. Rolul de vornicică la o nuntă moldovenească în satul Camenca din regiunea Podoimiţa din Moldova a fost debutul ei în cinematografie.

În următorii 60 de ani ea a interpretat mai mult de patruzeci de roluri în cinema. Alte roluri, din perioada de pînă la apariţia studioului, sînt, de asemenea, rolul unei clarvăzătoare oarbe din filmul „Andrieş”, bazat pe un basm scris de Emilian Bucov, filmat la acelaşi Studio de la Kiev de către regizorii începători S. Paradjanov şi I. Bazelian.

Timp de aproape şase decenii actriţa a lucrat la Teatrul Moldovenesc Muzical-Dramatic care astăzi poartă numele lui „Mihai Eminescu”, interpretînd foarte multe roluri diferite − de la Liubovi Iarovaia în piesa de C.Treniov pînă la Vasiluţa în „Casa Mare” de Ion Drută. Dar şi în cinematografia moldovenească, ea a avut realizări considerabile. Domnica Darienco s-a stins din viaţă la 2 noiembrie 2010.

Vom prezenta aici doar cîteva roluri, cele mai importante, interpretate de Domnica Darienco în filmul moldovenesc:

„Cînd omul nu-i la locul lui” (1957) – soţia lui Vrăbiuţă
„Vă scriu” (1959) − învăţătoarea Maria Fiodorovna
„La marginea oraşului” (1960) – Maria Cibotaru
Аrmaghedonul” (1962) − Domnica
„Gustul pîinii” (1966) − ţăranca
„Povîrnişul” (1970) – soţia lui Negară
Ultimul haiduc” (1972) – mătuşa Domnica
Furtuni de toamnă” (1974) − Panaghia
„Durata zilei” (1974) – mama Sandei
Între cer şi pămînt” (1975) – Sandală Cucu
Agentul Serviciului secret” (1979) – Domnica Rotaru
Şi veniva o zi” (1979) – soţia lui Kurculiov
„Prietenie bărbătească” (1982) – ministru ş.a.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
935 locuitori

Zăluceni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Zăluceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 36 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăluceni datează din anul 1624.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.