27 iunie 2014, 11:29 Realitatea moldovenească views 10357
În premieră, în R. Moldova a fost cultivat cel mai vechi soi de grîu din lume - Spelta
Foto: moldpres.md
27 iunie 2014, 11:29 Realitatea moldovenească views 10357

În premieră, în R. Moldova a fost cultivat cel mai vechi soi de grîu din lume - Spelta

În Republica Moldova a început să fie cultivat, în premieră, cel mai vechi soi de grîu din lume - Spelta, informează MOLDPRES.

Primii şi unicii, deocamdată, care au adus şi cultivat grîul Spelta, una dintre cele mai vechi cereale, strămoşul grîului obişnuit de astăzi, sînt fraţii Ghenadie şi Alexandru Cazacu din satul Coşerniţa, raionul Criuleni.

Cu această ocazie, astăzi la Vadul lui Vodă a avut loc seminarul de instruire sub genericul „Producerea cerealelor ecologice", la care au participat fermieri din mai multe raioane, producători de panificaţie, experţi în domeniul agriculturii ecologice. În cadrul evenimentului, Jiri Urban şi Martin Hutar, reprezentanţi ai Companiei Probio din Cehia, au vorbit despre importanţa cultivării acestei culturi ecologice.

Fermierul Alexandru Cazacu a spus că anul trecut au semănat 5 hectare de grîu Spelta, de pe care a strîns circa 20 de tone. „La început nu ştiam cum să-l semănăm, nici cum să-l recoltăm. Am obţinut 20 de tone de grîu, însă nu era solicitat pe piaţă. Graţie Angelei Turuta, reprezentantă în Republica Moldova a Companiei Probio din Cehia, am luat legătură cu oficiul central de la Praga şi în anul curent am exportat grîul în Cehia, obţinînd cîte 450 de euro pentru o tonă de Spelta", a declarat fermierul de la Coşerniţa.

Grîul Spelta a fost cultivat de vechii egipteni şi celţi. Cereala era cunoscută încă de acum 5000 de ani în sud-vestul Asiei, iar în Caucaz se găseşte în situri arheologice datate cu cinci pînă la şase mii de ani înainte de Hristos. Ca principala cereală pentru pîine, grîul Spelta a fost lăudat în Vechiul Testament. În Europa s-a identificat prima dată în jurul anului 1900 înainte de Hristos. În prezent, Spelta trăieşte o adevărată renaştere.

Grîul Spelta este alcătuit dintr-o combinaţie de vitamine, minerale, carbohidraţi, grăsimi, precum şi de un conţinut ridicat de albumină şi fibre. Este utilizat la tratarea unor boli precum ar fi neurodormita, boală de piele la copiii mici, a unor boli de inimă, a suferinzilor de ateroscleroză, diabet zaharat şi chiar de cancer.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Moldova , agricultura , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1631 locuitori

Dumbrăviţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dumbrăviţa, Valea lui Vlad și Bocancea-Schit. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1631 de oameni. Satul Dumbrăvița a fost atestat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.