18 january 2011, 11:53 views 10640
Materiale din compartiment: All news |

Festivalul Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi

Păpușile teatrului Licurici

Festivalul Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi a fost iniţiat în anul 1995, cînd Teatrul Republican “Licurici” aniversa jumătate de secol de activitate. La acea dată “Licurici” îşi asuma responsabilitatea să organizeze Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi. Titus Jucov, directorul artistic al Teatrului Republican de Păpuşi “Licurici”, venea atunci cu o explicaţie în acest sens: “Pentru că cel mai fidel spectator al teatrului nostru este copilul în vîrstă de cinci ani. El este un spectator sincer şi un bun critic. O dată la cinci ani la teatrul nostru vine o nouă generaţie de spectatori, pentru această generaţie de spectatori organizăm Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi”. La prima Gală au participat teatre din România, Germania, Rusia, Moldova. La prima ediţie a festivalului a fost inclus în programul de seară şi un spectacol pentru maturi, „Sahrazada - dragostea mea” în regia lui Iuri Fridman, Teatrul Municipal de Păpuși ”Ognivo”, Rusia.  

A doua ediţie a Galei Internaţionale a Teatrelor de Păpuşi s-a desfăşurat între 7-15 octombrie 2000, cu prilejul aniversării de 55 de ani de la fondarea Teatrului de Păpuşi ”Licurici”. La festival au participat teatre din România, Germania, Turcia, Ucraina, Rusia, R.Moldova. Repertoriul a inclus spectacole pentru copiii de toate vîrstele. La această ediţie a festivalului a participat un colectiv artistic inedit, teatrul Karagoz din Turcia, o străveche formă a teatrului popular de păpuşi care a ajuns pînă în zilele noastre.

În anul 2005 a avut loc cea de-a treia editie a Galei Internaționale a Teatrelor de Păpuși, organizată de Teatrul “Licurici”. La Gală au participat 13 teatre din 8 țări, printre care teatre de păpuşi din Polonia, Rusia, România. Festivalul a fost deschis de spectacolul Teatrului Republican “Licurici” - “Dîrzul soldățel de plumb” după povestea lui Hans Cristian Andersen, montat de regizorul rus Boris Azarov. Acest spectacol a fost ales să deschidă Gala din două motive: pentru că este o premieră a teatrului, dar şi pentru faptul că UNESCO a declarat anul 2005 Anul Andersen. În cadrul festivalului, zilnic pe scena teatrului “Licurici” au fost prezentate cîte 3-4 spectacole.

În 2010, Teatrul Republican de Păpuşi ”Licurici” a împlinit 65 de ani. Cu această ocazie a avut loc ediţia a patra a Galei Internaționale a Teatrelor de Păpuşi “Licurici”- 65.  Evenimentul organizat de Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Chișinău şi UNITEM, a reunit circa 200 de participanţi din 17 trupe de păpuşari care au prezentat 21 de spectacole inedite pentru copii cu marionete însufleţite de artişti, precum şi actori vii, care au utilizat limbajul pantomimei, cel coregrafic, verbal şi nonverbal.

Gala s-a deschis cu un concert festiv în cadrul căruia au răsunat lucrări ale compozitorilor din ţările participante: R. Moldova, România, Franţa, Germania, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Belarus şi Israel. Creaţiile muzicale au fost interpretate de Orchestra Naţională de Cameră dirijată de Vasile Goia. La manifestarea de inaugurare, directorul festivalului, Titus Jucov, a subliniat că această Gală Internaţională, ajunsă la cea de-a IV-a ediţie, este ”o şansă extraordinară pentru regizori, actori, scenografi, coregrafi, compozitori, o posibilitate unică de a înţelege, o dată în plus, că teatrul se face numai şi numai pentru spectatori”.

Primul spectacol prezentat în cadrul festivalului a fost ”Spărgătorul de nuci” după W.Hoffman, adus de Teatrul de Păpuşi din Baia Mare, în regia lui Traian Savinescu şi scenografia lui Marian Sandu. Au urmat spectacole prezentate de păpuşari din Bulgaria, România (cu reprezentanţi a cinci teatre, printre care şi Teatrul ”Ţăndărică”, din Bucureşti), Belarus, Bulgaria, Franţa, Germania, Israel, Rusia, Ucraina.  În fiecare zi a festivalului au fost prezentate cîte trei spectacole. Gala s-a încheiat cu spectacolul ”Luceafărul”, poem simfonic montat de Titus Jucov, pe muzica lui Valentin Dînga.

Toate teatrele au intrat în posesia trofeului festivalului, deoarece această ediţie a Galei nu este un festival-concurs. Trofeul, al cărui autor este pictorul scenograf Vladimir Cantor, este o statuetă din bronz, care reprezintă mîna păpuşarului. Pe degetul arătător este licuriciul care ţine sub aripioare un cerc ce simbolizează pămîntul, de pe meridianele căruia au venit la Chișinău păpuşarii. Trofeul a fost confecţionat în 17 exemplare, cîte unul pentru fiecare teatru participant la festival.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
3781 locuitori

Rubleniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rubleniţa și Rubleniţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3781 de oameni. Satul Rubleniţa a fost menționat documentar în anul 1657.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.