Usatîi Renato

Renato Usatîi − persoană publică, politician, om de afaceri, președinte al partidului "Partidul Nostru", primar de Bălți (din iulie 2015).

Născut la 4 noiembrie 1978 în orașul Fălești, Republica Moldova, într-o familie de profesori de limba engleză, tatăl său fiind, de asemenea, director al școlii medii. El a studiat în clasă cu predare în limba rusă. În 1994 a luat parte la Olimpiada Republicană de limba engleză, iar cîștigînd Premiul Mare a fost înscris la Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo" de la Bălți, la buget. Interesant, este faptul că părinții săi au absolvit aceeași facultate. Mai tîrziu, în anul 2004, a devenit student al Academiei Ruse de Stat de Administrare Publică de pe lîngă președintele Federației Ruse.

Începe să lucreze din anii studenției, din anul III, la piața de îmbrăcăminte. După cum povestea Renato Usatîi însuși, talentul comercial l-a moștenit de la bunica sa Maria, pe linie maternă, care la timpul ei vindea foarte activ șaluri de Orenburg, iar el, copil fiind o ajuta cu plăcere, chiar a și călătorit cu ea în Rusia, ca să aducă marfă.

Din anul 1999 a lucrat ca voluntar la Forumul Internațional Baltic, unde a făcut cunoștință cu politicieni și oameni de afaceri ruși. Între anii 2000-2001 a activat în calitate de supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău, iar din 2002 pînă în 2004 a fost inginer superior la Combinatul de Alimentație a ÎS Calea Ferată din Moldova. Din 2005 este businessman în Rusia, președinte al Companiei VPT-NN din orașul Nijnii Novgorod, Federația Rusă. În anii 2013-2014 este vicepreședinte senior al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate, din Moscova, Federația Rusă.

Renato Usatîi se întoarce în Patrie în anul 2012 și începe să ocupe de caritate. În anul 2014 el decide să-și înceapă cariera politică. În același an este ales președinte al Partidului Popular Republican (PPR), care a fost redenumit − "Partidul nostru", dar pe care Ministerul Justiției al Republicii Moldova a refuzat să-l înregistreze pentru că acesta nu și-ar fi ținut congresele în primele două luni de la constituire. În luna august 2014 Usatîi a creat un nou partid, cu denumirea "PARUS" (PArtidul Renato USatîi), cu care decide să participe la alegerile parlamentare din 2014, dar pe data de 15 septembrie, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a refuzat să înregistreze partidul din cauza suspiciunilor că au fost fraudate 30 % din semnăturile membrilor partidului și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a pornit o investigație. La 30 septembrie Renato Usatîi a decis să participe la alegeri pe listele partidului «Patria». Cu trei zile înainte de alegerile din 28 noiembrie, partidul a fost retras din alegeri, din cauza presupusei învinuiri de "utilizare ilegală a finanțării externe". Potrivit sondajelor de opinie de la acel moment, partidul ar fi trecut cu ușurință pragul electoral. După scoaterea partidului din alegeri Renato Usatîi a anunțat prin rețelele sociale, că, în legătură cu posibila arestare a sa este nevoit să plece din țară. La 8 februarie 2015 a fost organizat repetat Congresul Partidului Popular Republican și s-a decis re-branding-ul partidului. Renato Usatîi a fost ales reales președinte al Partidului Popular Republican din Moldova. După aceasta, Partidul Popular Republican din Moldova a fost din nou redenumit "Partidul Nostru". De această dată partidul a fost înregistrat.

La alegerile locale din 14 iunie 2015 (a doua rundă − 28 iunie 2015), "Partidul nostru" sub conducerea lui Renato Usatîi a cîștigat la alegeri, ocupînd primul loc conform numărului de orașe în care au cîștigat reprezentanții partidului său (12 orașe). Renato Usatîi a fost ales din primul tur (cu 74% din voturi) primar al celui de-al doilea oraș ca mărime din țară − Bălți.

Este cunoscut ca filantrop, ajutînd în mod activ diverse orfelinate, susținînd sportul pentru copii și tineret, astfel în 2014 Renato Usatîi, împreună cu celebrul portar moldovean Adrian Bogdan a fost organizatorul unui nou turneu de fotbal - "Cupa Renato Usatîi 2014-2015" în rîndul studenților din diferite instituții de învățămînt din țară. A alocat mijloace bănești considerabile pentru reabilitarea persoanelor cu handicap, sprijinul familiilor cu venituri mici, persoanelor în vîrstă, veteranilor și studenților. A ajutat teatre, formații muzicale, instituții de învățămînt. La Bălți sponsorizează construcția monumentului și scuarului dedicat creației lui Vladimir Vîsoțki.

Din septembrie 2015, cînd în Moldova au început protestele de stradă în masă împotriva politicii guvernamentale, "Partidul Nostru" sub conducerea lui Renato Usatîi participă și el activ la acestea, demonstrîndu-și poziția.

Visul lui este de a-i uni pe toți oamenii originari din Moldova, care au reușit să atingă anumite înălțimi în viață și de a-i convinge să investească în țara noastră, ca aceasta să înflorească și să prospere.

Fiind o figură nouă pe arena politică a Republicii Moldova, despre Renato Usatîi au apărut o mulțime de informații contradictorii despre cariera lui uimitoare și faptul cum și-a cîștigat milioanele, despre legăturile cu lumea interlopă, probe directe însă nu au fost prezentate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
2989 locuitori

Sănătăuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Sănătăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Florești și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2989 de oameni. Satul Sănătăuca a fost menționat documentar în anul 1491.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.