Fusu Mihai

Mihai Fusu - actor şi regizor. Și-a făcut studii la Universitatea de Stat din Chişinău, facultatea de filologie (1978 – 1980). În anii 1980 – 1985 a studiat la Şcoala de Teatru „B.V. Şciukin" din Moscova (Rusia). La revenire în R. Moldova a făcut parte din trupa teatrului „Luceafăul".

Şi-a continuat studiile la Teatrul Regal Naţional din Londra, Marea Britanie şi la Conservatorul Naţional de Artă Dramatică din Paris, Franţa.

A interpretat roluri principale în mai multe piese, dar şi a regizat zeci de spectacole printre care: „Pescăruşul" de Anton Cehov, „Macbett" de Eugen Ionescu, „Hamlet" de William Shakespeare, „A şaptea kafana" de D. Crudu, M. Fusu, N. Esinencu, „Daţi totul la o parte ca să văd" de Eugen Cioclea.

A susţinut numeroase turnee în România, Franţa, Belarus, Rusia, Ucraina, Elveţia, Germania. Este laureat al Premiului Naţional în domeniul Artelor din Moldova, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei. În 2006 a fost desemnat „Cel mai bun regizor al anului", Moldova.

Ca să experimenteze mai multe genuri, Mihai Fusu, împreună cu un grup de tineri actori au înfiinţat un studio teatral. Acesta se numeşte FOOSBOOK, nume inspirat de celebra reţea de socializare.

A înfiinţat Centrul de Arte Coliseum şi actualmente conduce Teatrul Municipal al Unui Actor. În calitate de profesor a animat numeroase stagii în Franţa (Théâtre de la Jacquerie, Centrul Naţional Dramatic din Montpellier), în Elveţia (Teatrul Le Grütli şi Şcoala de teatru Serge Martin din Geneva), în SUA la Universitatea VCU din Richmonde, Virginia.

Actor la Centrul Naţional Dramatic din Montpellier, Franţa.

Ultimele montări: „Tatăl" după texte de Sofocle, Dostoievski, Kafka, Noren la teatrul Le Grutli din Geneva, Elveţia; „Femeia ca un câmp" de luptă de Matei Visniec, Compania Firarsafie, Paris, Franţa; „Poveşti de familie" de Biljana Srbljanovic la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău; „Daţi totul la o parte ca să văd" de Eugen Cioclea şi „Actorul Crap" de Nicolae Negru la Teatrul Municipal al unui Actor, Chişinău. Piesa „A şaptea kafana" de Dumitru Crudu, Nicoleta Esinencu şi Mihai Fusu este tradusă în limbile europene importante şi jucată în Franţa, Suedia, România, Germania, Rusia, Ucraina, Bielorusia.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.