07 june 2017, 11:00 Contests, exhibitions, projects views 11999
07 june 2017, 11:00 Contests, exhibitions, projects views 11999

Dondușeni – un oraș din nordul Moldovei

Istoria oraşului Donduşeni este strîns legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, care a început în primăvara anului 1888 şi s-a finalizat în toamna anului 1893. Din toamna anului 1893 începe circulația trenurilor pe calea ferată nou construită şi, ca urmare, această dată poate fi considerată începutul Donduşenilor, care iniţial apăruse ca o staţie pe traseul sus-numit.

Pe parcursul anilor 1902-1905 în preajma edificiului gării feroviare, înălţat în 1892, au loc lucrări de construcţie a staţiei de pompare şi castelului de apă, a două depozite pentru cereale şi a unei rampe pentru încărcături, a doi kilometri de şosea, precum şi a trei case de locuit.

După anul 1905, pe ambele părţi ale drumului de acces, astăzi strada Independenţei, s-a început construcţia primelor case particulare. Din 1910 la Donduşeni se organizează iarmaroace şi de atunci localitatea este menţionată ca aşezare-tîrg. Către 1915 la Donduşeni sunt înfiinţate primele mici întreprinderi meşteşugăreşti şi comerciale.

În anii 30 ai secolului XX gara Donduşeni se dezvoltă  rapid. În primăvara anului 1932 a fost finisată construcia edificiului unei hale pentru expoziţii de realizări agricole, care a jucat un rol economic şi cultural important în viaţa localităţii. Aici îşi demonstrau exponatele – cai de o frumuseţe rară, animale domestice de rasă, obiecte meşteşugăreşti și multe alte lucruri – negustorii, țăranii și meșteșugarii localnici şi cei veniți din alte sate și orașe. Hala de expoziții a găzduit și un șir de trupe de circ și teatru, maeștri de artă, fruntași ai vieții publice, militanți de stat și personalități politice. Aici au dat concerte de binefacere marea cîntăreaţa Maria Tănase, cîntăreaţa soprană Tamara Ciobanu şi mulți alți oameni de artă.

În decembrie 1938 a fost sfinţită biserica creştină cu hramul Sfîntului Nicolae. La 1 septembrie 1940 şi-a deschis uşile  şcoala primară de 4 clase.

Între anii 1946 - 1947 Basarabia este cuprinsă de o foame groaznică, care au îndurat-o şi locuitorii din Donduşeni. Operaţia de „deschiaburire”, care a avut loc în vara anului 1949 s-a realizat într-o singură noapte. La 6 iulie, 11 familii din Donduşeni, care numărau 41 de oameni, inclusiv 19 copii, au fost scoşi cu forţa din propriile case  şi mînaţi la gară, unde erau îmbarcaţi în vagoanele pentru transportarea vitelor, apoi expediaţi în Siberia. Colectivizare forţată în Donduşeni, începe în a doua jumătate a anului 1949.

În anul 1963 Donduşeni devine centru raional şi începe intensiv să se dezvolte infrastructura urbană, se deschide o bază auto, o organizaţie de construcții, instituții preșcolare, magazine, o întreprindere de reparaţie a drumurilor, etc. În anii 70 se pune temelia combinatului de carne.

La aniversarea a 100 ani de la întemeiere oraşul Donduşeni avea o populaţie de peste 11.000 de locuitori.

Keywords:

Dondușeni , oraș

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
200 locuitori

Ursoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 200 de oameni. Satul Ursoaia Nouă a fost menționat documentar în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.