07 february 2018, 16:50 Cetatea Neamț views 12920
Un nou sit arheologic a fost descoperit lîngă satul Costești
07 february 2018, 16:50 Cetatea Neamț views 12920

Un nou sit arheologic a fost descoperit lîngă satul Costești

Un nou sit arheologic a fost descoperit lîngă satul Costești din raionul Ialoveni.

Ploile de ieri au scos la suprafaţă cîteva morminte care, potrivit primelor concluzii, datează din secolul XIV. Fragmentele de oase au fost găsite de trecători care au anunțat poliția.

Rămăşiţele au fost depistate pe un drum care duce spre via şi livezile locuitorilor din sat. Arheologii au reuşit să le studieze deja. Potrivit lor, cei îngropați sînt creștini timpurii.

"Avem și aici urme de lemn de la sicriu, sînt și urme de cărbuni, probabil că au avut loc și niște procese ceva sociale, legate de ritualul de înmormîntare", a spus conferențiar la Facultatea se Istorie și Filosofie a USM, Sergiu Matveev.

Descoperirea este una foarte importantă, spun arheologii. Anul trecut, nu departe de acest loc au fost găsite alte 14 morminte. Specialiștii cred că e vorba
de un cimitir foarte mare care a existat în sat.

"Constatăm deci că nu e vorba de două cimitire, cum s-a considera inițial, ci mai curînd, o mare necropolă ce se întinde pe o lungime de doi kilometri și jumătate, atît cît e lung și orașul medieval, pe panta stîngă a văii Botna", a spus directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

Localnicii nu s-au arătat
impresionați de descoperirea făcută, pentru că nu este prima oară cînd la Costești sînt găsite situri arheologice.

"Bunicii noștri spuneau că aici a fost cetatea turcească și avem chiar livadă de piersici pe teritoriul ăsta. Și de multe ori cînd lucram găseam chiar bucățele de osușoare."

Situl arheologic Costești datează din secolul IV. Specialiștii spun că pe timpuri, pe aceste meleaguri a fost construit un oraș medieval, la fel ca cel de la Orheiul Vechi.

Source: publika.md

Keywords:

arheologie , descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
3926 locuitori

Cioc-Maidan este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Cioc-Maidan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3926 de locuitori. Satul Cioc-Maidan a fost întemeiat în anul 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.