06 january 2019, 14:00 Rock music views 20092
Opinie: În ultimii 15 ani nu se observă schimbări în reglementarea transnistreană
06 january 2019, 14:00 Rock music views 20092

Opinie: În ultimii 15 ani nu se observă schimbări în reglementarea transnistreană

Fostul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a menționat că în ultimii 15 ani nu se observă schimbări semnificative în reglementarea transnistreană, nu există niciun consens privind viitorul statut al regiunii transnistrene în cadrul Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de fostul oficial în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea" de la postul TV RTR Moldova.

„Pozițiile rămîn, în mare parte, aceleași ca și în anii 90. Ceea ce înseamnă că acest statut al regiuni transnistrene se discută, dar nu s-a găsit o soluție", a menționat fostul șef al Misiunii OSCE.

Potrivit lui, situația în procesul de reglementare transnistreană poate fi la ora actuală destul de potrivită pentru aprofundarea discuțiilor. William Hill consideră că orice soluție pentru reglementarea transnistreană trebuie să reprezinte interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Totuși, în opinia lui, reprezentanții recunoscuți ai ambelor părți trebuie să se întîlnească și să se înțeleagă referitor la problemele importante.

Și expertul în probleme de securitate Rosian Vasiloi consideră că Republica Moldova nu s-a mișcat deloc, însă au evoluat cu înaintarea pozițiilor proprii anumite structuri de pe malul stîng al Nistrului. Potrivit lui, acestea înaintează foarte consecvent o anumită strategie și poziție în ceea ce privește recunoașterea internațională a regiunii transnistrene și acest lucru le iese foarte bine. Expertul consideră că în acest proces ar fi implicate și anumite structuri din Republica Moldova, dar și din alte state. „Cheia pentru această soluție este aici, în Republica Moldova pentru că noi trebuie să ne determinăm ce dorim de la reglementarea transnistreană sau dacă în general o dorim", spune Rosian Vasiloi.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, este de acord cu faptul că acest conflict de pe Nistru este folosit de anumite elite în interes propriu pentru a se îmbogăți. Și în acest caz, Chișinăul trebuie să fie conducerea responsabilă care se ocupă de reglementarea serioasă a problemei pe care o are Republica Moldova.

Source: ipn.md

Keywords:

Transnistria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
735 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Rădulenii Noi, Chirilovca, Dumitreni, Alexeevca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Floreşti şi la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 735 de oameni. Satul Alexeevca a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.