Cultivarea legumelor în sere – o sursă de venit pentru familia Tonu din Fundul Galbenei
Photo: curierul.md

Cultivarea legumelor în sere – o sursă de venit pentru familia Tonu din Fundul Galbenei

Victor și Viorica Tonu din satul Fundul Galbenei este o familie tînără de gospodari, care muncesc cot la cot, cîștigîndu-și existență acasă lîngă cei doi copilași pe care îi au. Ambii își dedică ziua muncind la cele două sere de răsad pe care le au de trei ani. Victor are 33 de ani, băștinaș din sat, a absolvit Colegiul de Electromecanică din Chișinău, soția are 29 de ani, s-a născut în or. Cantemir, dar a locuit mai mult timp în Ucraina.

Deși Victor a fost mai mult timp peste hotarele țării, avînd posibilitatea de a se angaja la muncă acolo, a preferat să se întoarcă acasă, la familie.

Nu este unica familie din sat care se ocupă cu acest gen de activitate, dar familia Tonu dispune de o diversitate mai mare de legume și anume: roșii, castraveți, ardei grași, vînătă, precum și verdeață. Mica lor afacere a început de la cultivarea ridichii. Ultreior, au început să cultive, castraveți, precum și celelalte legume.

Afacerea lor nu se termină aici, se gîndesc pe timp de iarnă să crească verdeață, la moment, crescînd doar leuștean, care intenţionează să-l usuce, și pe timp de iarna să îl comercializeze.

Victor a moștenit de la tatăl-său, fost profesor de muncă, dar şi apicultor, un mic atelier de lemnărie, dar şi cîteva familii de albine, pe care le-a vîndut, din motivul plecării lui peste hotare. La moment doreşte să se extindă şi în acest domeniu, chiar a început să cumpere utilajele necesare pentru prelucrarea lemnului. Tînărul își dorește să restabilească familiile de albine, chiar să le înmulţească.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.