19 november 2013, 12:32 views 12752
19 november 2013, 12:32 views 12752

Au fost reluate lucrările de restaurare a Cetăţii BenderLucrările de restaurare a cetăţii Bender, monument arhitectural situat pe malul Nistrului, au fost reluate după ce în acest scop au fost alocate surse financiare, transmite MOLDPRES cu referire la surse electronice.

Potrivit autorităţilor separatiste transnistrene, Cetatea de la Bender în general s-a păstrat bine, însă castelul fortăreţei a început a se ruina, cerînd reparaţie capitală. „Pînă în prezent au fost restaurate şase din cele opt turnuri ale cetăţii. După o pauză legată de lipsa banilor, lucrările de restaurare au fost reluate, urmînd să fie reconstruite şi celelalte două turnuri", se arată în comunicat.

Dreptul de a desfăşura lucrările respective l-au obţinut două întreprinderi de construcţie din regiunea transnistreană. Conform condiţiilor tenderului, la efectuarea restaurării este strict interzis de a folosi materiale de construcţie moderne, iar clădirile vor fi acoperite cu olane. „Unul dintre obiectivele principale este să fie păstrată autenticitatea istorică şi utilizarea materialelor originale. Constructorii medievali foloseau prundişul local, care era extras nu departe de cetate. Examinarea pereţilor construcţiei a permis studierea metodelor de lucru ale epocii, care sînt folosite de meşterii actuali", susţin specialiştii.

Cetatea Tighina („trecătoare") datează de la finele sec. XV. Ştefan cel Mare a construit aici o întăritură din pămînt şi lemn menită să apere trecerea de tătari. Ulterior, otomanii cuceresc Tighina de la Petru Rareş şi întăresc locul cu o fortăreaţă din piatră numită Bender. Cetatea rezistă în decursul secolelor cîtorva atacuri şi e ocupată definitiv de ruşi, în 1812. Ea se află pe malul stîng al Nistrului şi e înconjurată de trei rînduri de ziduri, iar în interior se găseşte doar o clădire din piatră, actualul muzeu al cetăţii. La Tighina s-a refugiat, timp de 4 ani, între 1709-1713, şi regele suedez Carol al XII-lea, după înfrîngerea de la Poltava.

Source: moldpres.md

Keywords:

cetate , Bender , turism , Arhitectura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2247 locuitori

Echimăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Echimăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Echimăuți este situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2247 de oameni. Satul Echimăuţi este menționat documentar la 24 ianuarie 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.