|
La Chișinău activează un Muzeu unic al istoriei învățămîntului din Moldova
La Chișinău de mai mulți ani activează cu succes Muzeul Pedagogic Republican, o instituție unică, care prezintă istoria țării noastre prin prisma învățămîntului, a ideilor pedagogice și a dezvoltării școlii.
Muzeul Pedagogic Republican din Moldova a fost deschis în 1974 în cadrul Institutului de Științe Pedagogice, iar doi ani mai tîrziu a devenit o instituție independentă. Timp de mulți ani, muzeul s-a aflat în gestiunea Ministerului Educației, dar nu demult s-a decis transferul acestuia în subordinea Ministerului Culturii.
Astăzi acesta este, de fapt, o instituție unică, deoarece în Uniunea Sovietică existau șase astfel de muzee, iar acum mai există doar unul în CSI, în afară de Muzeul Pedagogic Republican din Chișinău.
Muzeul Pedagogic Republican din Republica Moldova ne ajută să înțelegem ideea, filozofia educației în sine, etapele sale și greșelile comise pentru a nu le repeta în viitor.
Muzeul are cinci săli. În clădire are loc reorganizarea completă a expozițiilor și achiziționarea de noi echipamente. Prima sală, care este în proces de amenajare, va reprezenta perioada cuprinsă între antichitate și 1917. În cea de-a doua sală se află o expoziție de exponate despre istoria învățămîntului în Moldova din dreapta Nistrului și în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească din 1917 pînă în 1940. Două săli vor fi dedicate istoriei învățămîntului în perioada războiului și de după război, precum și în perioada sovietică. În cea de-a cincea sală vor fi prezentate exponate care reflectă istoria dezvoltării sistemului de învățămînt în perioada de independență a Moldovei, din 1991.
Exponatele prezintă statistica analfabetismului în diferite perioade din istoria Moldovei și depășirea acestuia. Putem vedea cum a crescut numărul de școli în perioada sovietică.
În muzeu există multe fotografii cu învățătorii și profesorii emeriți care au contribuit la dezvoltarea învățămîntului din Moldova în diferite perioade ale istoriei țării noastre.
Din colectivul muzeului fac parte: directorul - Volcov Valeriu Panteleevici, doctor în pedagogie, care a activat mulți ani în sistemul de învățămînt suplimentar; Musteață Simeon Gheorghevici - muzeograf, care a deținut mulți ani funcția de viceministru al Educației RSSM și al Republicii Moldova; Untu Vasile Efimovici - muzeograf, care a activat în diferite instituții de învățămînt; Pascal Marcel Vasilievici - custodele muzeului, psiholog, pedagog, specialist în dezvoltarea abilităților; Pascal Irina - designer.
Intrarea la Muzeul Pedagogic Republican din Moldova este gratuită. Muzeul este deschis între orele 9.00 și 17.00. El invită pedagogii, învățătorii, studenți și toți cei interesați de istoria învățămîntului din țara noastră.
În muzeul sînt expuse materiale unice pe care le poți nu doar privi, ci și răsfoi, atinge. Muzeul nu este atît vizual, cît intelectual, dar ai și ce vedea.
Adresa muzeului este str. M. Kogălniceanu nr. 60, tel. 022 24-52-09.
Vizitele pentru grupuri mari sînt disponibile în baza unei programări. Muzeul activează atît în limba moldovenească, cît și în rusă și poate oferi consultații privind istoria învățămîntului, materiale, care sînt colectate în format electronic.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1573
- Populația:
- 11128 locuitori
Costeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Costeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ialoveni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 11128 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1573.
Comments
(0)