21 july 2022, 16:15 views 2231
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 21 iulie 2022 (LIVE TEXT)
21 july 2022, 16:15 views 2231

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 21 iulie 2022 (LIVE TEXT)

16:00 // Grosu: Domnule procuror eu o să cer doar o finalitate în toate dosarele care le administrați.

15:51 // Parlamentul a votat și pentru a doua cerere de încuviințare a ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber. Pentru acest proiect de decizie au votat 57 de deputați.

15:47 // Perciun: Ceea ce se întîmplă astăzi în Parlament nu este despre un deputat sau altul, ci o luptă cosmică pentru sufletul acestei țări. Este o luptă care se dă între bine și rău, între modele de dezvoltare a acestei țări. Eu sper că ceea ce se întîmplă astăzi în plenul parlamentului este o bătălie decisivă, pentru că țara asta merică un viitor. Eu vă îndemn să privim lucrurile de azi nu printr-o prismă îngustă dar în contextul alegerii pe care trebuie să o facem de dragul copiilor noștri.

Dacă în aceste dosare se vor comite abuzuri, dacă pînă la urmă oamenii care trebuie să stea la pușcărie din cauza unno rerori procedurale, asta o să fie pe sovistea procuraturii. Îndemn procuratura generală să respecte legea pentru ca fiecare hoț să înfunde pușcăria.

15:43 // Tauber: Vreau să mă adresez la toate misiunile diplomatice, la ambasadori și la societatea civilă la mersul dosarului meu.

Druță: Eu vreau să reiterez că nu doresc și nici unul din camarazii mei nu dorește ca să ridicăm imunitatea, nu vrem ca nimeni să nu se ducă la pușcări. Dar v-am spus dați toate milioanele pe conturile BNM și noi vom ști cum să le gestionăm.

15:39 // Este examinată cea de-a doua cerere de retragere a imunității parlamentare a deputatei marina Tauber.

Robu: S-a costatat că P Șor a efectuat plăți în sumă de aproximativ 20 mil 278 mii 146 lei sumă care depășește substanțial suma din raportul de cheltuieli al partidului.

15:35 // Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber. Pentru ridicarea imunității au votat 58 de aleși ai poporului.

15:30 // Druță: Nu vreau să las să fie prostit poporul meu și oamenii din diasporă, noi nu vrem să fie ridicată imunitatea parlamentară la nimeni, noi vrem o luptă politică cinstită. Noi vrem ca Ilan Șor să întoarcă în RM a 13 miliarde 600 de milioane pe conturile RM, ale poporului RM fără nici un fel de condiții.

Rușine să vă fie pentru că aveți nerușinarea să ne țineți morală. Toți banii pentru concerte care le-ați cheltuit ar fi bine să le transmiteți pe conturile bătrînilor și pensionarilor. Rușine să vă fie, rușine, rușine, rușine...

15:21 // Carp: Nimeni aici nu are un sentiment despre faptul că trebuie sau nu trebuie să bați din palme pentru că pînă la urmă trebuie să compătimești persoana care este implicată în aceste scheme. Pînă la urmă ce fac hoții, ei găsesc o jertfă care semnează toate fără delegile iar ei stau undeva pe la Londra și pe la Telaviv. Există atît probe video, există stenograme, există martori, toate acestea trebuie să ducă la o finalitate.

Lumea ne-a dat un mandat de 4 ani de zile și trebuie să facem ordine, noi nu trăim cu sentimentul că trăim veșnic. Ai încălcat legea atunci la pușcărie.

15:15 // Marina Tauber: Decizia nu este luată de procurorul general interimar, decizia nu este luată în limitele jurisprudenței, este o decizie politică care deja a fost luată de cîteva ori deja față de mine. Cunosc din ce motiv se întîmplă acest lucru anume acum. Eu înțeleg că sînteți bucuroși, dar vreau să vă spun că nu trebuie să vă bucurați de probelemele altora, pentru că totul în viața asta se întoarce și o să vedeți că peste cîteva luni o să fiți și dumneavoastră o să fiți în aceiași situație.

Am luat decizia că vom vota pentru ridicarea imunității mele. Pentru că nu am ce să ascund, nu mă tem de nimic, nu mă tem nici de reținere, nici de percheziții.

15:12 // Stamate a dat citire avizului pozitiv privind cererea procurorului general interimar prin care se cere ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber.

15:04 // Robu: Nu doar falsificarea raportului financiar și finanțarea partidului de către un grup criminal, dar se investighează și infracțiunea de spălare de bani.

15:00 // Perciun: Cum erau valorificați acei 100 mii de euro lunar, cum ajungeau la oamenii simpli? Ați reușit să documentați întregul lanț de transmitere?

Robu: Avem achitări și în chash și în transfer, dar nu o să pot comunicat acum tot lanțul.

Perciun: Ce îi paște pe cei implicați?

Robu: Pentru infracțiunea care am dat citire, prevede o pedeapsă de pînă la 5 ani de închisoare. Persoana juridică prevede aplicarea unei amenzi cu lichidarea persoanei juridice.

14:53 // Ulanov: Legislația presupune toate posibilitățile pentru procuratură de a lucra cu deputatul fără ridicarea imunității. De ce anume astăzi trebuie să fie ridicată imunitatea parlamentară, dacă dosarul penal nu este finisat? De ce anume astăzi fără audierea doamnei Tauber?

Robu: Legea prevede expres că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat fără ridicarea imunității. Procurorii au ajuns la o etapă cînd este necesară efectuarea acțiunilor de urmărire penală în coraport cu Marina Tauber pentru a impedica eschivarea și nimicirea probelor pe dosar care încă urmează a fi efectuate.

14:52 // Istrati: A fost luată în calcul și publicitatea online?

Robu: nu cunosc la moemnt dacă acest lucru este anexat la dosar.

Istrati: Au fost reținute persoane în timpul zilei?

Robu: Dat fiind faptul că nu a fost finalizată ancheta, nu pot să ofer careva date.

14:49 // Robu: Nu am să dau nume cine a achitat, pentru a nu pereclita mersul investigațiilor, cum a organizat tot evenimentul din 19 iunie, însă toate acțiunile de finanțare ilegală a partidului, de procurare a echipamentului, inclusiv a produselor alimentare sînt investigate de procurori. Însă cheltuielile totale sînt în jur de 20 milioane.

14:44 // Carp: Ați luat în calcul dacă au fost achitați și activiștii altui partid pentru implicarea în organizarea acestui concert.

Robu: toate acțiunile ilegale vor fi investigate în continuare. Am constatat că lui Kirkorov s-au achitat 200 mii de dolari, iar lui Morgenstern 60 mii de dolari, bani care nu au fost întorși chiar dacă concertul nu a mai avut loc.

14:42 // Cheptănaru: Concertul a fost inițiat de către activistul Valico care era asociat grupării criminale Platon. Noi aflăm că gruparea Șor a plătit pentru Morgenstern și Kirkorov.

Robu: Interpreții ruși au fost achitați anume de către reprezentanții partidului Șor.

14:39 // Robu: Procuratura a acumulat suficiente probe că Marina Tauber a săvîrșit falsificări raportului privind gestiunea raportului financiar al P Șor. La această etapă pe caz a apărut necesitatea efectuării a unor acțiuni urgente de urmărire penală. Cer ridicarea imunității parlamentare Marinei Tauber și trimiterea în judecată pentru finanțarea ilegală a partidului.

14:38 // Robu: Falsificarea raportului privind gestiunea financiară a P Șor. Bănuieli rezonabile privind finanțarea ilegală a partidului. Au fost acumulate suficiente probe care indică asupra faptului că P Șor în aceiași perioadă de timp a efectuat plăți către 260 mii dolari SUA pentru organizarea concertului care urma să aibă loc la 19 iunie 2022. Pentru transportarea participanților pa protestul organizat, partidul a achitat 3 mil 500 mii lei diferitor agenți economici. P Șor achită lunar plăți angajaților partidului salarii în sumă de 100 mii euro lunar.

14:32 // Stamate cere includerea în ordinea de zi privind cererea procurorului general interimar prin care se vrea lipsirea Marinei Tauber de imunitate parlamentară.

Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi.

14:30 // Ședința parlamentului a fost realuată.

12:30 // Ședința a fost întreruptă pentru a se putea întruni Comisia numiri și imunități. Urmează să fie permisă ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber.

12:25 // Parlamentul a aprobat cererea de demisie a directorului ANRE, Octavian Calmîc.

12:09 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare nr.192/1998 (art.4, 5, 6, ș.a.), aprobat

12:06 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.1163/1997 – art.18, Capitolul 9, art.63; Legea nr.192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare – art.6, 8; ș.a.), votat

12:00 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.171/2012 privind piața de capital (art.2, 4, 6, 7 ș.a.), aprobat

11:51 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat – art.2, 3, 4 ș.a.; Legea nr.131/2015 privind achizițiile publice – art.5), aprobat

11:45 // Risipa alimentară va fi prevenită și diminuată, iar cantitatea de deșeuri generate pe întregul lanț alimentar va fi redusă printr-un mecanism nou aprobat astăzi în legislativ.

10:50 // Legea nr. 150/2020 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr. 212-220, art. 473) a fost modificată.

10:45 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.523/1999 cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale (art.8`1), aprobat.

10:35 // Parlamentul a modificat Legea zootehniei, în vederea racordării acesteia la normele UE. Scopul modificărilor este de a crea condiții pentru dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic și a-l alinia la standardele internaționale, fapt ce va stimula atragerea investițiilor în sectorul zootehnic, în special, pentru construcția fermelor zootehnice și procurarea animalelor de prăsilă.

10:15 // Dumitru Robu cere ridicarea imunității parlamentare a deputatului Marina Tauber, se solicită:

1. ridicarea imunității parlamentare

2. Încuviințarea în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată.

10:12 // Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului de pe Nistru.

10:09 // Ședința Parlamentui începe cu prezența în sală a 85 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 21 iulie 2022

1.160Proiectul de lege a zootehniei

2.240Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.523/1999 cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale (art.8`1)

3.256Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.150/2020 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF)

4.108Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.11/1997 – art.123; Legea nr.278/2007 privind controlul tutunului – art.23)

5.131Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare nr.192/1998 (art.4, 5, 6, ș.a.)

6.292Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1515/1993 privind protecția mediului înconjurător – art.3, 6, 8, ș.a.; Legea nr.209/2016 privind deșeurile – art.2, 7, 9, ș.a.)

7.303Proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare

8.253Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat – art.2, 3, 4 ș.a.; Legea nr.131/2015 privind achizițiile publice – art.5)

9.278Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.171/2012 privind piața de capital (art.2, 4, 6, 7 ș.a.)

10.279Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.1163/1997 – art.18, Capitolul 9, art.63; Legea nr.192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare – art.6, 8; ș.a.)

11.267Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.80/2010 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică – art.2; Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) – art.1 ș.a.)

12.287Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.107/2016 cu privire la energia electrică – art.47, 48, 55; Legea nr.163/2010 privind autorizarea lucrărilor de construcție – art.14; ș.a.)

13.236Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.28/2016 privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice – art.25 ș.a.)

14.247Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.440-XV din 27.07.2001 cu privire la zonele economice libere – art.5, 6; Legea nr.163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție – art.2, 3; ș.a.)

15.312Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte (art.31)

16.nr.1784 Reexam.Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova nr.985/2002 (art.1061, 3302)

17.313Proiectul de hotărîre privind încetarea mandatului de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

18.314Proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova nr.86/2021 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului

19.544Raportul de activitate a Centrului Național Anticorupție pentru anul 2021

20.252Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.851/1996 privind expertiza ecologică; Legea nr.86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului – art.1, 2, 3 ș.a.; Legea nr.11/2017 privind evaluarea strategică de mediu – art.1 ș.a)

21.271Proiectul de lege privind emisiile industriale

22.301Proiectul de lege privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice

23.266Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul de procedură penală nr.122/2003 – art.6, 207`1, 207`2, 258; Legea nr.48/2017 privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale – art.10, 13)

24.264Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului – art.241; Legea nr.152/2006 privind Institutul Național al Justiției – art.6, 7, 8, ș.a.)

25.298Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul de executare al Republicii Moldova nr. 443/2004 – art.11; Legea insolvabilității nr. 149/2012 – art.67; ș.a.)

26.78Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească – art.16, 22; Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului – art.9, 11, 13, ș.a.; ș.a.)

27.241Proiectul de lege privind recensămîntul populației și locuințelor

28.265Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi (art.36`6, 36`7, 36`8, ș.a.)

29.159Proiectul de lege privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul în Republica Moldova

30.295Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea salarizării nr. 847/2002 – art.2, 3`2, 11, ș.a.; Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 – art.129, 134, 136`1, 144, 157; ș.a.)

31.293Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 1, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice al României privind Programul O

32.296Proiectul de lege pentru modificarea articolului 6 din Legea nr. 293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ,,Prima Casă”

33.300Proiectul de lege privind eliberarea S.A. „ENERGOCOM” de obligația de a garanta rambursarea împrumutului și acordarea facilităților fiscale și vamale la importul și livrările de mărfuri (bunuri, lucrări, servicii) destinate implementării proiectului „Secu

34.94Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.108/2016 cu privire la gazele naturale – art.1, 2, 3, ș.a.; Legea nr.174/2017 cu privire la energetică – art.5, 11, 12, ș.a.; Codul penal al Republicii Moldova nr.985/2002 – art.2442, 2443

35.251Proiectul de lege privind dreptul de autor și drepturile conexe

36.263Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior – art.21`1, 21`14, 21`15, ș.a.; Legea concurenței nr.183/2012 – art.32, 39, 801; Codul contravențional nr.2185/2008 – art.273, 402, 404`1, 414)

37.201Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.108/2020 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase (art.6, 7, 9, ș.a.)

38.203Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii – art.1, 6, 33, ș.a.; Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale – art.5, 22)

39.172Proiectul de lege pentru modificarea Codului funciar nr.828/1991 (art.36, 71, 73, 83)

40.146Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul muncii al Republicii Moldova nr.154/2003 – art.1, 33, 34, ș.a.; Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public – art.27, 34, 42, ș.a.; ș.a.)

41.394Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova (art.126, 190)

42.145Proiectul de lege cu privire la acordarea statutului de obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova bunurilor întreprinderii ”Barza Albă” Societate pe Acțiuni

43.305Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (legea nr.94/2007 cu privire la rețeaua ecologică – art.2, 5, 6, ș.a.; Legea nr.86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului – anexa nr.4, anexa nr.6)

44.288Proiectul Codului electoral al Republicii Moldova

45.289Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului – art.143, 144; Legea nr.768/2000 privind statutul alesului local – art.5, 8; ș.a.)

46.246Proiectul de hotărîre cu privire la Raportul Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.