23 december 2021, 17:00 views 2164
Arhitectură peisagistică fără reguli
23 december 2021, 17:00 views 2164

Arhitectură peisagistică fără reguli

În fiecare an, primăvara și toamna, în toată Moldova se desfășoară acțiuni de înverzire, cu plantarea a zeci de mii de copaci. Acești copaci devin un fel de ”plămîni verzi” ai localităților. În municipiul Chișinău, în cadrul evenimentelor de acest fel se reînnoiesc nu numai spațiile verzi le-a lungul drumurilor, dar și cele din parcuri, scuaruri.

În multe țări, inclusiv europene, există anumite cerințe și acționează anumite reguli privind imixtiunea în structura parcurilor – monumente ale arhitecturii peisagistice. Dar cum stau lucrurile la noi? – asta a încercat să afle jurnalista Noi.md de la specialiștii moldoveni în arhitectura peisagistică.

Rezultatul înverzirii – 100 001 de copaci

În capitală, măsurile de înverzire se bucură de o atenție aparte. La ele participă funcționari publici, diplomați, angajații companiilor publice și private, membrii organizațiilor neguvernamentale, voluntarii, cetățenii simpli și chiar elevii. Înverzirea capitalei este folosită pe post de PR de către politicienii de toate culorile.

Spre exemplu, pe 9 octombrie în scuarul amenajat în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl în parcul ”Valea trandafirilor”, a fost plantată ”Alea liceenilor– 2021”. 80 de copaci și arbuști au fost crescuți de elevii chișinăuieni, care frecventează Centrul orășenesc al tinerilor naturaliști.

Asemenea acțiuni au fost multe în anul care pleacă – reprezentanții autorităților, voluntarii, cetățenii simpli transformau zilele de odihnă în zilele înverzirii. Potrivit edilului capitalei Ion Ceban, în total în decursul a. 2021 în oraș au fost plantați 100 001 de copaci! Cel de-al o sută miilea unu a fost teiul, plantat de edil, împreună cu tinerii chișinăuieni de la Centrul municipal pentru tineret, în preajma monumentului domnitorului Ștefan cel Mare, pe 7 decembrie

«️Astfel, în anul curent campania de plantare a copacilor și arbuștilor se declară închisă. Scopul nostru a fost să sădim 100 mii de copaci. Dar nu ne oprim aici. Campania de plantare a copacilor în municipiul Chișinău va continua în primăvara viitoare. Mulțumesc tuturor angajaților primăriei, locuitorilor orașului, tinerilor, agenților economici, reprezentanților misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale, ONG-urilor și voluntarilor care au aderat la inițiativa primăriei Chișinău și au participat la plantarea copacilor, începută acum un an. Orașul merită să arate frumos: cu spații verzi amenajate, cu străzi și trotuare curate . Grație acțiunilor noastre, Chișinăul își recapătă titlul de «Cea mai verde capitală din Europa», – a scris I.Ceban pe canalul său Telegram în ziua de 7 decembrie.

Desigur, toate aceste acțiuni de înverzire contribuie la înfrumusețarea și transformarea capitalei noastre. În special, asta se observă în ultimii doi ani. Noile spații verzi apar în locul celor vechi, defrișate și bolnave, nu doar pe străzile capitalei, ci și în toate parcurile și scuarurile. Dar pentru ca aceste acțiuni să fie de un real folos, iar copacii plantați să se prindă și să înfrumusețeze capitala Moldovei pentru mult timp, este foarte important să respectăm o anumită politică și să colaborăm îndeaproape cu specialiștii în arhitectura peisagistică.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

copac , parc , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.