Chișinăul a pierdut 30 de monumente și s-a căpătuit 180 de săli cu jocuri de noroc
Foto: tv7.md |
Cimitirul monumentelor istorice din Chișinău s-a mărit cu 30 de obiective în ultimii șapte ani. Printre cele mai mari pierderi se numără Prima Poștă a Moldovei și prima instituție de învățămînt din Basarabia - fosta Școală de Pomicultură și Vinificație, relatează tv7.md. Cel mai grav e că niciun funcționar public responsabil de distrugerea monumentelor nu a fost tras la răspundere.
Peste 30 la sută din monumentele situate în centrul istoric al orașului Chișinău se află într-o stare avansată de degradare. Acestea necesită restaurare urgentă pentru a fi salvate de distrugere sau demolări.
Ion Stefăniță, directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor susține că „în perioda 2006-2010 au fost demolate 33 de monumente de arhitectură. După anul 2010 cînd a început să funcțioeze o instituție specializată în domeniu acest ritm scade. Noi cu toții am auzit despre demolarea unei clădiri din fosta școală de pomicultură și vinificație care a fost demolată pe 3 noiembrie 2011, toți am auzit de acest caz zgomotos cu demolarea așa-numitei Poște, casa cu funcții sociale din strada Vlaicu Pîrcălab, 71. Conacul Teodosiu care a fost demolat pe data de 11 august 2005, iar un obiectiv de categorie națională care a fost demolat în 48 de ore și iarăși nimeni nu a fsot tras la pedeapsă penală nici pe acest caz”.
Chișinăul s-a aflat pe muchie de cuțit în a pierde circul care datează din anul 1982, închis în 2004 sub pretextul unei reparații capitale. În 2007 Ministerul Culturii a cedat clădirea unui agent economic din Cipru. La solicitarea autorităţilor centrale şi a Procuraturii Generale, circul a fost întors statului abia 4 ani mai tîrziu, iar contractul de arendă reziliat. Pentru reabilitarea lui este nevoie de cel puțin 25 milioane de lei, bani care nu s-au găsit pînă în prezent. Pe de altă parte, orașul Chișinău s-a pomenit invadat de panouri publicitare, gherete stradale, cazinouri, săli cu jocuri de noroc și aparate de joc. Chișinău, capitala celei mai sărace țări din Europa, are peste 180 de localuri cu jocuri de noroc.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1603
- Populația:
- 627 locuitori
Grebleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grebleşti și Mărtineşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 627 de oameni. Satul Greblești a fost menționat documentar în anul 1603.
Comments
(0)