19 september 2019, 12:00 views 5264
Opinie: Chișinăul are nevoie de programul „Orașul din care nu vrei să pleci”
19 september 2019, 12:00 views 5264

Opinie: Chișinăul are nevoie de programul „Orașul din care nu vrei să pleci”

La Chișinău ar trebui realizat programul „Orașul din care nu vrei să pleci".

Opinia aparține consilierului municipal independent Vasile Chirtoca și a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit portalului Noi.md, referindu-se la acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă noul Consiliu Municipal.

„Concomitent, am începe să pregătim programul numit "Orașul din care nu vrei să pleci". Din care oraș oamenii nu vor să plece? Din acela, în care ei se simt confortabil, protejați, în care copiii lor vor crește sănătoși, dezvoltați fizic și intelectual, vor primi o educație bună și vor avea o ocupație demnă. Iată de ce, la elaborarea unui astfel de program, va trebui să ne mișcăm în mai multe direcții", a spus Vasile Chirtoca.

„Unu – să finalizăm repede lucrul asupra Planului general – despre el s-a vorbit mult, s-a discutat, în principiu, toată lumea înțelege cum trebuie el perfecționat. Doi – să ne clarificăm cu fiecare întreprindere în parte, inclusiv cele închise, și să facem totul pentru a le relansa. Paralel, să le ajutăm pe cele care deja funcționează. La Chișinău avem destule întreprinderi industriale, cele care au supraviețuit se află în stare bună, se dezvoltă, dispun de potențial bun, dar au nevoie de susținere. Trei. Este important să formăm infrastructura socială a orașului. Avem parcuri minunate. Unii declară că ele au trecut de "punctul ireversibil", însă eu nu-s de acord cu aceasta. Parcurile-s minunate în continuare, cu cascade de lacuri, cu o rețea de alei. Doar că trebuie să le îngrijim și să interzicem categoric accesul constructorilor pe teritoriul lor", a explicat el.

Vorbind despre infrastructura culturală, consilierul municipal independent a menționat că la Chișinău sînt multe teatre și săli de concerte, există o bună infrastructură a educației muzicale care este mult mai bună ca în orice stat din America.

„Noi avem o infrastructură a educației școlare și preșcolare (Jos pălăria pentru profesorii care au păstrat acest sistem în condițiile unui salariu mizerabil).

Toate acestea ar trebui de consolidat și dezvoltat. O atenție deosebită ar trebui acordată pedagogilor, precum și persoanelor din domeniul culturii și de artei", a specificat Vasili Chirtoca.

Totodată, el a atenționat că infrastructura sportivă în capitala Moldovei deocamdată este slăbuță.

„Am practicat și eu sportul, și în prezent fac sport, cunosc bine problemele din domeniu și înțeleg că pentru copii este foarte important să poată face sport din fragedă copilărie. Este important să dezvoltăm sportul de performanță. Face parte din economia țării. Multă lume subapreciază această direcție, dar în Europa de Vest există țări în care cota sportului în economie constituie mai bine de 10%. O singură echipă de fotbal, puternică, poate aduce bugetului orășenesc milioane! Spre exemplu, dacă un meci internațional este vizitat de 60 mii de suporteri, bugetul orașului primește imediat sume de milioane", a menționat consilierul municipal independent.

„Dacă am avea edificii sportive, am putea organiza competiții de talie internațională în diverse genuri de sport și atrage astfel mii de turiști străini. Suporteri, reporteri, personal de deservire, arbitri, supraveghetori etc., nemaivorbind de sportivi și antrenorii lor. Cu toții trebuie să fie cazați, hrăniți, distrați, - iar banii încasați în buget. Componenta sportivă este importantă, așadar, și noi am început deja să lucrăm – este vorba despre terenurile sportive din curți, construite conform proiectului nostru cu susținerea socialiștilor, avem deja 5 și împreună cu PSRM preconizăm să construim peste 100", a specificat Vasili Chirtoca.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , program

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
816 locuitori

Mereni este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 816 oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.